Със сигурност е възможно

Да, със сигурност е възможно да се опитаме да направим усилие и да разберем и приемем Другия.
Как може да стане това? По много начини и всеки един има своите предимства.

Трудно е да полагаш усилия и да опознаваш хора, с които не си съгласен и които не харесваш. Истината обаче е, че много често не обичаме Другия и не го харесваме, защото не го познаваме и сме допуснали стереотипите за него да сформират представата ни.
Една полезна идея на Елизабет Лесър, която самата тя нарича “Заведи “Другия” на обяд”.

Разбира се, част от най-страхотната мрежа за споделяне на идеи TED.

Благодаря на Николай Михайлов, за редакторската подкрепа.

И преди да ви оставя на разказа на Елизабет Лесър, ще ви помоля да не бързате да кажете не, това не е за мен, защото може да пропуснете много интересни срещи и да неслучите страхотни приятелства.
Все пак от по-добрата страна на нещата всеки трябва да прави своите малки крачки към по-доброто. Дори и да са супер малки, по-добре е малки, отколкото никакви.

4 thoughts on “Със сигурност е възможно

 1. Или с други думи – учете Атнропология, хаха, шегувам се разбира се:) Хубава идея има зад това, което каза жената, но ако трябва да съм откровен, не ми хареса начина, по който разви темата и малките темички в нея (с извинението, че сигурно ще звуча претенциозно и прекалено кричитно) или поне на мен не ми подейства толкова силно, самият изказ.
  Иначе има едно нещо, което тя спомена по едно време, което мисля, че е много ключово и то е именно “любопитството”, това е най-чистия и натурален начин за избягване от стереотипизирането.
  По повода за опознаването на другя между другото, едни колеги бяха изработили програма, която да обхване училищата или по-скоро да се провежда в часа на класния, която да е насочена именно към това опознаване на другия, което тук все по-рядко се случв. Мисля даже, че имаше и положителен отговор от няколко училища.

  Like

 2. ПС: Нещо, което забелязвам – като че ли колкото повече се глобализира светът, толкова повече хората започва да ги е страх от другия и вместо да изпозлват това за да го опознаят, се затварят в малки групички.

  Like

 3. Pingback: Със сигурност е възможно | Bulgarian Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s