Какво означава 15 градуса по Целзий

Термометърът в колата ми показва 15 градуса по Целзий. А се разхождат хора по сандали. Защо? Може би, защото е 8 септември.

Ако през март е 15 градуса по Целзий хората ще се разхождат с ботуши, палта и ръкавици.

Мислите ли, че има разлика в 15 градуса през март и септември? Не е ли еднакво студено?

16 thoughts on “Какво означава 15 градуса по Целзий

 1. Еднакво топло е.
  В главите ни е бъга :))

  Впрочем при 15 градуса през март се събличам по къс ръкав. Днес съм с жилетка и зъзна.

  Like

 2. По-добрите медии като съобщават времето казват температурата и след това казват “feels like” еди-колко си. Температурата е физична величина, но усещането ни за температура се базира на множество фактори, както физични, така и метафизични. В този смисъл 15 градуса са различни през септември и март, че може да са различни сега и след един час.
  Btw защо питаш дали е еднакво студено, а не еднакво топло:)

  Like

 3. Еднакво е! Но изгледите за оправяне са различни, през март е най-висока, а през септември най-ниска и вероятноста да се повиши е голяма, във март си готов всеки момент за ледена тръпка…. …. !!.. ….

  Like

 4. Според мен всичко е главите ни. През март си облечена, защото съзнанието ти казва зима е, студено, ще настинеш, облечи се. През септемрви си събрал много слънце, морето още е св спомените ти, прибрал си се от там преди 6 дена и си казваж, какво пък толкова, по-хладно е, но още е лято. Всичко е психическата нагласа, не в отделенията на термометъра.

  Like

 5. Според мен през март 15 градуса е жега (организмът е свикнал на студено), а през септември е студ (организмът е свикнал на топло).

  Like

 6. Логиката говори 15′ да е еднакво топло/студено по всяко време, но възприятията ми не са съвсем съгласни. След като се намръзнах порядъчно вчера, днес връху костюма съм сложила и тънко якенце. Не бих казала, че ми е горещо, но поне не ми е толково студено колкото вчера.

  Like

 7. Много хубав въпрос, би казал някой с много ръководно CV. Аз бих казал:

  Супер е, че има хора, които си задават такива въпроси. И още … Еднакво студено е за термометрите. За нас е различно студено. 10 лева са малко, ако живееш с 1000 лв. месечно. Ако живееш с 10 лв. месечно, то 10 лева са много. Студеното и топлото, малкото и многото са неща, които съществуват в главите ни, а не извън тях. Дотук проблем няма, проблеми се явяват при комуникация с глави, за които нашето топло е студено, а нашето малко – тяхно много.

  Like

 8. Веднъж ми се случи, без да се усетя, да изляза на вън по тънка блузка, а бяха минусови температури дори имаше и сняг. Спомням си, че лицето ми гореще, ръцете ми горяха и сърцето ми гореше – от щастие. Нямаше студ, просто защото мислите ми бяха на съвсем друго място. Дали ако винаги сме топли от вътре сме склонни да стоплим и времето дори само в мислите си?
  It’s all in your mind. :)))

  Like

  • Съгласна съм, че всичко е в главите ни, но въпреки това климатичните условия понякога излизат и извън главите ни и усещаме студ или жега.

   Like

 9. Замислете се… е казал авторът. 🙂

  Мислете, мислете… но пък сме лято – чувства, емоции…

  Водата защо все още е 25 градуса в морето? Защото се е затоплила от лятото, по същия начин както земята, както сградите, както всичко. Толкова бързо не изстиват, както и ние хората не хващаме настинка толкова лесно.
  Температурата е за един термоментър, а влажност, налягане?
  Разбира се, че е различно и е напълно нормално хората да са със сандали през лятото, особено като вали топъл дъжд.

  Like

 10. Има разлика.
  Септември като е 15 градуса на сянка или при облак, пекне ли слънцето то си е лятно слънце, което веднага стопля. Като през март е 15 градуса слънцето още не топли толкова, а самата земя излъчва студа, който е събирала цяла зима. Така че – нормално е да сме по сандали сега и увитички през март. И аз съм умувала над тоя феномен, и ми се струва, че това е разковничето. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s