Затвори очи

Алберто така ми каза: “Затвори очи и ще ти покажа нещо”.
Но не ставаше въпрос за това, за което си мислите. Бяхме в Софийска градска галерия. Бях разгледала всички картини, но не бях видяла това, което той искаше да ми покаже. Затворих очи, хванах го под ръка и тръгнахме нанякъде. Усещането бе малко плашещо. Вървях без да знам накъде. Тъмнината вместо да ме успокои, ме изплаши. Загубих ориентация и не знаех накъде вървя. Само знаех, че съм в галерията, защото не усещах брулещия вятър отвън. Спряхме. Помоли ме да пипна нещо. След това ми даде едно устройство, което ми разказваше за художника и за картината. Трябваше да успея да видя, без да отварям очите си, картината – с помощта на думите и докосвайки специално направената реплика, която незрящите могат да докосват.
Опитайте някой ден. Аз се провалих. Нищо не успях да разчета, докосвайки специалната картина. Дори и след като чух какво има на нея.
Но когато отворих очи, вече имах частица по-добра представа за света, в който живеят незрящите. И да ви кажа честно, те заслужават поклон от зрящите, дълбок поклон, защото ние сме създали свят само за себе си, изключвайки ги от толкова много неща.
Нищо не ви приканвам да правите. Но ако имате път към Софийска градска галерия, опипайте някоя от картините и се опитайте да я визуализирате в съзнанието си. И след това помислете какъв е светът на тези хора. И как всеки един от нас го прави по-сложен, отколкото трябва бъде.
Аз се замислих. Не знам какво бих могла да направя или какво ще направя, но поне се замислих, което все пак е първата крачка.

Благодаря на Алберто, затова че мо отвори очите.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s