Tи искаш ли да отидеш на форума за популярна наука Ratio?

Ако отговорът ви е да, давам ви една напълно подкупна възможност да си спечелите билет. Просто трябва да споделите тук, защо искате да отидете на това страхотно събитие. А аз абсолютно субективно ще си избера един победител.
Ако все още не знаете както е Ratio – малко информация и линк към сайта.

Форумът за популярна наука Ratio ще се проведе на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев. Посетителите ще могат да видят четирима лектори, които говорят интригуващо пред аудитория без сериозни научни познания.

Първият лектор на Ratio е професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Той завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London, а често участва и в конференции, радио и телевизионни предавания, където представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения.

Друга тема на събитието ще бъдат горещите открития в CERN, свързани с търсенето на Хигс бозона – фундаментална частица, предвидена от Стандартния Модел на физиката на елементарните частици. Темата ще бъде представена от доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN. Доц. д-р Литов има над 300 научни публикации в сферата на атомната физика, организирал е различни събития, а публиката го познава най-добре от предаването „Красива наука“, което води заедно с актрисата Мария Силвестър по БНТ.

Астрофизикът Владимир Божилов ще даде отговор на въпроса „Сами ли сме във Вселената“. Негова специализация е търсенето на екзопланети – планети около звезди извън Слънчевата система. Темата за живота в космоса е един от основните фокуси на неговите изследвания и е разгледана детайлно в книгата му „Живот и Вселена“, издадена през 2010г. заедно с доц. д-р Камен Нам. Владимир Божилов е астрофизик, докторант по Астрономия към Физическия факултет на Софийския университет. Автор е на научен труд под ръководството на нобеловият лауреат по физика за 2006 г. проф. Джон Матър, а негов труд е издаден в „International Journal of Astrobiology”.

За да ни запознае с интересни приложения на геометрията, д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Лекцията включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Теоремите отстъпват по брой на демонстрациите с участие на публиката. Д-р Сара Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата.

Ако искаш да прочетеш още посети Ratio. Ако искаш да отидеш, нищо не ти пречи да остави един ненаучен или супернаучен коментар.
Може да избера теб!

8 thoughts on “Tи искаш ли да отидеш на форума за популярна наука Ratio?

 1. Защото съм млад човек, търсещ нови знания и предизвикателства. Желая да се самоосъвършенствам и този форум е тази възможност.

  Like

 2. Единственото нещо, което първосигнално минава през главата ми когато стане дума за наука е – вяра, вярата на същите тези хора, които се занимават с “великите открития” на вселената, хора, които не изменят на вярата си цял живот. Искам да видя наистина вярващи хора, а съм сигурен, че освен всички лектори, залата ще е пълна със също толкова вярващи млади и не само, хора : )

  Like

 3. Много бих искала да присъствам, тъй като темата с живота във Вселената ме интересува и винаги съм търсела отговори и доказателства за това дали сме сами или не. За CERN бих искала да чуя и науча още, това е ненадминато откритие и любопитството ми е наистина голямо 🙂

  Like

 4. Благодаря ви за желанието. Съвсем субективно и неподкупно – никой не ми предложи пари:( – избрах да дам пропуска за Ratio на инопланетянин under cover, защото бих искала да видя как играе морски шах с хигс бозона. Честито
  Надявам се другите да не пропуснат събитието, чийто вход не е непосилен.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s