Много тук значи някакви си личност?!

В стихотворението си Вяра, той казва:

Ето – аз дишам,
работя,
живея
и стихове пиша
(тъй както умея).

И да си призная, според мен умее да ги пише прекрасно. В училище винаги съм обичала часовете по литература. Така се случи, че имах страхотни учителки, които ми позволиха да усетя текста, без да налагат виждането на Партията. И много често след промените са ми се чудели как може да харесвам Вапцаров. Истината е, че поезията му е мелодия, която е в съзвучие с мен. Думите му стигат до сърцето ми и категорично отказвам да обяснявам защо. Нали не можете да отречете “Колко всички майки си приличат в света!“?
Всяка година след зимата тръпна в очакване на Моята пролет, която ще събуди мен и света отново.
И в днешния ден, когато се навършват 70 години от датата, на която Вапцаров бе разстрелян, прочетете какво е написал малко преди да си отиде от този свят.

БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА…

Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и…
толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!
Разстрел, и след разстрела – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!

14 ч. – 23.07.1942 г.

Мисля, че ако човек има сили да напише толкова красиви думи, и куража да умре за тях, заслужава да бъде завинаги с народа си. Не знам обаче дали народът заслужава такъв поет.
Колко много ненаписани стихове няма да прочетем, защото той си отиде твърде млад.

2 thoughts on “Много тук значи някакви си личност?!

  1. Вапцаров ми е един от най-любимите поети. Абсолютно съгласна съм, че стиховете му са песен. Но това, което мен най-много ме трогва е, че надниква в дъното на душата ти и го прави толкова леко. Неописуемо е. Аз не познавам Вапцаров през погледа на Партията 🙂 и въпреки това го намирам за гениален. В Песни за една страна се докосва до човека и неговите най-съкровени мисли и тревоги. Бръква дълбоко, докосва струната на тъгата и оставаш завинаги омагьосан.

    Like

  2. Вапцаров и Ботев – върховете в нашата поезия. И двамата толкова истински, и двамата загиват трагично за своите идеали. Но може би Съдбата си знае работата. Ако бяха доживели промяната (свободата при Ботев и социализма при Вапцаров), щяха да бъдат крайно разочаровани – това щеше да ги убие много повече от куршума. Като Пеньо Пенев, който вижда разминаването между идеала и действителността и не успява да го преживее.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s