Направи ми впечатление

За целите на един от курсовете, които водя, поставих на студентите задача да анализират страници на компании във Facebook.
Едно нещо ми направи силно впечатление. Когато ставаше въпрос за страниците на чужди компании, които са за глобалния пазар – на английски – след традиционното представяне на компанията и параметрите на страницата, всички (или почти всички) казваха: “Направи ми впечатление, че в коментарите липсват хейтъри”.
Нека пак да го повторя – в коментатите липсват хейтъри.
И понеже ми направи силно впечатление, че го повторя трети път “В коментарите липсват хейтъри”.
Да, това и на мен ми прави впечатление. Впечатляваме хейта он и оф лайн. Впечатляваме чутовната ни способност да мрази, забравяйки, че можем и да обичаме.
Не искам да кажа, че трябва да сложим розови очила и да не виждаме грешките и проблемите. Искам да кажа, че за грешките и проблемите можем да говорим без омраза.

Според мен няма да преминем от по-добрата страна на нещата, ако не се научим да мислим позитивно или поне да критикуваме с аргументи, а не просто да изливаме омраза върху всички и всеки.
Да, има много неща, които не ми харесват. Има много неща, които не се случват както ми се иска на мен.
Но има и много неща, които аз правя и не се харесват на други. Това не е причина за омраза, нали?
Много ми се иска след една година, когато реша да възложа на студентите задача да анализират страниците във Facebook    на компании, да им направи впечателение, че и в българските липсват хейтърите.
Знаем, че една крачка дели любовта от омразата. И ако е трудно да обичаме, може би е малко по-лесно да спрем да мразим по принцип и да започнем да обичаме малко повече себе си.
Така ще започнем промяната от там, откъдете трябва – от себе си.

Аз лично се опитвам. А вие?

8 thoughts on “Направи ми впечатление

 1. Древните са казали: “Силните са великодушни.”, омразата е характерна за дребните душици. Благодаря за наблюдението, Деси! Да си пожелаем повече широко скроени хора!

  Like

 2. Не знам защо го пиша тоя коментар, но изглежда, че имам време. 😀

  Неоспоримо е българите сме доста негативни същества в сравнение с повечето националности.

  Обаче!

  Тролските организации са създадени и ги има доста добре организирани и действащи на Запад. Второто е, че няма начин да няма хейтъри, аз съм се разхождал из community сайтове не е като да няма на Запад.

  От тези две неща, мисля следва, че не е липсата на хейтъри причината да няма хейтърски коментари.

  Предположението ми е, че има управление на обществото на марката. Вредните елементи се гонят. Бил съм свидетел как такива вредни елементи унищожават онлайн общество.

  А в БГ може да не са чували за управление на общество или да не знаят как се прави (защото си е доста трудна работа).

  Искам да кажа, че проблема в случая е в хората управляващи онлайн присъствието.

  Like

  • Напълно съгласна. Управление на обществото е това, което липсва и според мен. Но липсва и желание за създаване на общество около марките, за да има какво да се управлява.

   Like

  • Всъщност, страниците на марки в БГ управлявани от “измислени герои” са също така “изчистени” от хейт. Това което студентите са забелязали (уж) си го има и тука, но аз не уважавам тези виртуални места, защото там няма нито какво да се прочете, нито какво да се научи.
   От друга страна, има места където негативните коментари не се “изчистват” и екипите стоящи за тези страници са истински професионалисти ! Всички знаем, че плевел не се ликвидира като му отскубнеш израсналата част, а като го изкорениш…. В колко фен-страници сте виждали диалог с недоволните ?Диалог в който се проследява причината, а не постанатото ? Ами малко са ! На това трябва да научите вашите студенти г-жо Бошнакова. А именно да ликвидират негативите в дълбочина, а не само да “замаскирват” проблема. Да, трудоемко е, но за това би им се плащало и де факто това е работата им.

   Like

 3. Това което са пропуснали да забележат студентите и то е предполагам понеже са такива е, че е широка практика една и съща марка да има страница отделно за Хейт . Другото,което са пропуснали да забележат е, че на запад думата СЪПОРТ не от сферата на научната фантастика и от личните ми контакти с запада, мога да ви уверя че те – западняците предпочитат да пишат хейт на съпорта или най-малкото на администратора. Да не мислите, опцията която ФБ вкараха със съобщениета до Админа на страниците е заради нас в БГ ?:) Та студентите на Деси са абсолютно прави и заключенията са верни…. , но на базата на ограничените им знания относно някои НЕбългарски манталитети.

  Like

 4. И да го повториш още веднъж, пак ще си остане в рамките на розовото 🙂

  Like

 5. За съжаление тези студенти са мноог прави и като завършат всички ще драснат точно към страните където няма “хейтъри”.
  Обаче тук ще си останат достатъчно от тях за да затвърждават мнението… “Защо да офейкам от България”… за добро или зло!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s