Да разлаем кучетата

Това е точното описание на посрещането, което кучетата ви организират.
Вие сте доброволец, който иска да ги разходи в почивния си ден.
Първото, което правите е да ги разлаете. Още щом приближите с колата чувате лая. Толкова са много и така лаят, че в този техен лай можете да уловите хиляди послания и мисли.
Отдавна исках да отида да разхождаме с децата кучета в почивните дни. Но все нещо ме възспираше. Днес бяхме твърдо решени въпреки пронизващия вятър да отидем.
Разходихме 5 кучета. Не е голяма работа, но се почувствахме добре. Някак си общуването с кучетата ти показва колко малко можеш да дадеш и да направиш едно живо същество щастливо.
Кучетата са страхотни, но те са в приюта, на улицата и по полетата, заради нас – безотговорните хора.
С тази едночасова разходка не станах по-отговорна. Но децата видяха какво могат да направят безотговорните хора. И решиха да ходим по-често да разхождаме кучетата.
Иска ми се да можехме да разходим всичките. Иска ми се да можеха да не лаят толкова умоляващо, защото техният лай ми напомня за човешката жестокост и безотговорност.

Но ние (аз и децата) няма да спрем с първата разходка. Ще продъжлим и се надявам това да ги научи да обичат живите същества и да се отнасят отговорно към техния живот.
Ако имате време отделете час два и разходете кучетата – те ще ви отвърнат с безкрайна обич, защото така са устроени – да се радват. И нека не ги разочароваме.

*Днес ние отидохме, подтикнати от  TEDxBG. Но бяхме твърдо решили да го направим още преди това. Сега вече знаем, че ще продължим и така докато някой ден осиновим куче, за което да се грижим отговорно.

6 thoughts on “Да разлаем кучетата

 1. Страхотно, че сте били в Богров. Кучето в края на клипчето, (0:26), се казва Ричард и ми е голяма слабост.

  Like

 2. Сега разбирам, че има такава инициатива, благодаря! Едно от многото неща, които ми липсват от моите кучета са именно разходките.

  И права си Деси, не са виновни животните и ми е мъчно за тях. Обаче, когато дъщеря ми изкочи тичаща и уплашена из зад една кола, а след нея лаеха настървено 6-7 броя тип магаре си ме хвана страх. Осъзнавам, че със сигурност мястото им не е на улицата, пред читалището, гладни, мръсни и окаяни – никой от нас не го заслужава нито животните, нито наплашените ни деца. Тъжна работа!

  Like

 3. Pingback: URL

 4. браво! различните и тези, които умеят да бъдат видяни и да усмихват хората ще печелят! бис!

  Like

 5. Цели пет кучета!
  Това си е геройство.
  Други едва се справят с едно.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s