Мъдрост от миналото

Казва, че който не познава миналото е обречен да повтори грешките му. Днес, когато се порових в мъдрите мисли от миналото открих отново тази: “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors.” Plato (превод: Едно от наказанията за отказа ви да участвате в политиката е, че ви управляват по-лоши от вас” – Платон).

И сериозно се замислих – всички страхотни хора, които познавам са се отказали или поне засега не участват в политиката. И затова ни управляват тези, които ни управляват.

Вие бихте ли участвали в политиката или сте готови да изтърпявате това наказание?

4 thoughts on “Мъдрост от миналото

 1. Не смятам, че политиката е за всеки.
  Затова за себе си тълкувам тази мисъл, в частност “участието в политиката”, по-скоро като активност в избора на политиците, които ни управляват. И я възприемам като призив за заемане гражданска позиция, изразена посредством нашия вот “за” или “против”, разбира се.

  Иначе несъмнено тези, страхотните, са избягали на разстояние през девет планини в десета от политиката. Изводите защо е това мисля всеки може да си направи сам.

  Следва това, че не гласуваме защото сме убедени, че “всички са маскари”. Аз самата си признавам не правя изключение.
  В този ред на мисли, що се отнася до наказанието, може би заслужено си го търпим. Не ми харесва никак това, но защо ли така излиза?

  И какво излиза – всичко е свързано, омагьосан кръг… Не ги харесвам.
  За да ги нарушим не трябва да чакаме бялата лястовица, говоря примерно. Достатъчно е да променим мисленето си. И респективно това да се отрази на действията ни.
  Много клиширано звучи, но понякога няма по-добър начин от едно клише, за да се изразиш.

  Една птичка пролет не прави. Ама тежко ни ако и нея я няма…

  Like

 2. Има много хора, които считат, че безучастието им е техният протест. За съжаление, обикновено този протест се превръща в наказание за останалите, онези, с активния протест. Много погрешно е виждането, че човек, когато нищо не прави няма как да навреди. Често бездействието причинява много повече болка и усложнения от което и да било действие, било то и погрешно.

  Like

 3. Не знам от какъв контекст е цитата, но за мен политиката не само при управлението на държавата. Има и политика в групите,например в работата и понеже ме занимава това, това беше първата ми асоциация за цитата не за държавата. А си мисля,че политика по времето на Платон е имала друго значение от популярното днес.

  Like

 4. Хм… добрата стара песен – “каквото и да направя – разлика няма”. Пораженческото мислене, макар и считано от много за закачливо-циничен тих протест, се оказва препъни-камъкът на деншното псевдо-проактивно общество.

  Придържайки се към темата “Мъдрости от [не-толкова-далечното] минало ще цитирам неизвестен мъдрец от не-помня-къде: “Doing things changes things”… Ако нямаш смелостта/ желанието/ музата/ мисълта да направиш нещо (макар и малко), то тогава правото ти да се оплакваш от резултатите от бездействието ти бива отнето.

  Во кратце – every little counts.

  ПП: В момента имам удоволствието да съм на гости в една прекрасно уредена (поне по отношение на гражданите си) страна и съм толкова въодушевена от резултатите от гласуването (и въобще участието в политиката) на гражданите ѝ, че съм в състояние да вложа всичките си сили за агитация към Действие, Мисъл и Осъзнаване когато се върна… doing things changes things.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s