Опасността от единствената история

Убедена съм, че няма нищо случайно на този свят. Убедена съм, че някой внимателно подрежда случайните неща, за да се случат така, че да е по правилния начин.
Ако, обаче, нямате поне 18 минути и 49 секунди, спрете да четете, защото думите няма да имат смисъл без да изгледате видеото.
Ако сте решили да отделите 20 минути – ето го видеото. Изгледайте го, преди да продължите с четенето.

https://ted.com/talks/view/id/652

А сега и моята история. От прозореца си виждам всеки ден плаката за предизборната кампания на Прошко Прошков за кмет на София. И, да си призная, не бях вдъхновена от възможността да си избера кмет на родния ми град, който има това име. И със сигурност не съм единствената, която е подходила на принципа една единствена история. Грешка. Както разбрахме от видеото, много е опасно да се оставиш на една единствена история (гледна точка) да определя възприятията ти за света. Да, опасно е, но пък е лесно. И много често, за да ни е “лека работата” полагаме усилия да утвърждаваме едната единствена гледна точка. Но днес, докато търсех с какво прекрасно нещо да започна деня, си попаднах на това видео. Изгледах го и се замислих, че имам покана за среща с Прошко Прошков. Казах си: “Имаш шанс да си намериш втора гледна точка”. Тръгнах с резерви, то кой ли няма резерви по отношение на българските политици. Така отидох.
НО
След час и половина разговори вече имам втора, трета и …. гледни точки към историята на Прошко Прошков за кандидат кмет на София. И се радвам, че точно днес съвпаднаха двете неща – видеото и срещата. Не съм сигурна дали в обратната последователност резултатите биха били същите.

Радвам се, защото си дадох сметка колко ограничено и закостеняло съм приемала човек, когото не познавам, но мисля, че познавам, защото съм прочела как се казва.
Радвам се, защото като пурпурно лилав гласоподавател, нямам съмнение, че мога да гласувам ЗА, а не против, личния си избор за кмет на родния ми град.

Радостта ми нямаше да е възможна, без приятелското напомняне на Комитата.

8 thoughts on “Опасността от единствената история

 1. Една чудесна презентация…. Провокира и кара да се замислим. Човек не трябва да прибързва в преценките си, особено по отношение на други хора- хубаво е да сме отворени към света и да очакваме той да ни изненада. В допълнение към това, което тази дама разказа, бих казала, че личният житейски опит е този, който ни учи и отваря към света около нас. Благодаря Деси, че сподели презентацията с нас!!!

  Like

 2. Деси, поздравления за прекрасния текст! Все едно си изразила и моите собствени мисли.

  Like

 3. Много благодаря за добрите думи. Аз самият, когато чух за Прошко преди 5 години, много се чудех какъв ли човек носи такова име, а после се убедих, че е от най-ценните хора, които познавам

  Like

 4. Мисля, че за мен това, което си написал на фона на хубавата история на TED не е все пак нищо повече от единствена история…съжалявам би била двустранна, ако човек мрази всичко и всеки, макар в голяма степен това да е така в България. Прочетох единствена история за един човек, които не познавам, но е под шапката на други, които отлично познавам и за нищо на света не искам да бъдат отново на власт…както казах съжалявам…просто очаквах повече след хубавото видео

  Like

  • Разбира се, че всеки има ораво на свой политически пристрастия и решения. Моята история за повече от една гледна точка беше, че надвих предварително създадената си представа за един човек по името му и се срещнах с него, за да имам и друга гледна точка. Точно както в историята се разказва, че едно си мислиш за хората от далече и друго, когато се срещнеш с тях. С тази публикация не агитирам никой да гласува, нито за кого. Изразих радостта си от това, че не се оставих да повърхностното си решение, породено не от предишни или бъдещи действия, а от името.
   А по отношение на шапката, това е вашата единствена история. Моята бе една преди срещата и друга след нея. И я споделих. Това, че моите истории не са вашите – е повече от нормално. Хората сме различни и това е едно от най-хубавите неща. Проблемът е, че ни е трудно да живеем с толкова различност и слагам всички под общи знаметели, а те са различни.

   Like

 5. Pingback: Опасността от единствената история | Bulgarian Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s