Две е повече от едно

С тази публикация участвам в играта за LG Optimus 2X.

До 17 април можете да оставяте коментари – подписани. Ще победи събралият най-много коментари:)
Моля в полето URL да оставите линк към ваш сайт или профил във Facebook, Twitter, LinkedIn или където и да било, за да докажете, че сте истински човек, който харесва страхотните неща в живота. Благодаря!

Ето и историята. Коментирайте, защото този път много искам да спечеля, заради 2 души, които са повече от едно – моите две деца, които ужасно искат този телефон.

Ако сте математик, много добре знаете, че 2 > 1. Аз не съм математик и ще се опитам да ви обясня, защо трябва да внимавате с 2, което е повече от едно, защото води често до пристрастяване. Ще ви разкажа за три неща (2+1), които ми показаха, че ако повториш, има голяма вероятност да потретиш, а това е достатъчно основателна причина да искаш да повториш нещата, които ти харесват.
Наскоро един любим мой човек попита: “Кой би гледал един и същ филм два пъти?” И понеже винаги съм искала да бъда като третата рибка от “Копче за сън” и да бъда малко напротив, побързах да отговоря: “Аз”. Та, като видях темата на състезанието, веднага се сетих за 3 филма, които след 2 път не можах да спра да искам да гледам отново и отново. Кой са те? Сега ше ви разкажа за тях, и ще ви помоля да ги гледате 2 пъти. След това няма да можете да спрете.
Ето и първия:
Георги и пеперудите
Няма такъв филм, няма такъв екип, няма такъв режисьор. Когато го гледах за пръв път, след края не знаех какво точно ми се е случило. Не можех да повярвам, че такъв филм е факт, че този филм е направен от хора, които познавам и обичам, от хора, които могат да правят кино на световно ниво и чиито офис е съвсем близо до дома ми:)
Да, гледах го втори път. И тогава разбрах, че няма да мога да спра да го гледам. Защото този филм е част от мен – един човек, една мечта, един екип и една мечта за създаването на този филм. И до ден днешен имам нужда да гледам този филм от време на време. Имам нужда да се връщам в света на Георги и пеперудите, за да продължа да бъда себе си. Този филм не може да се гледа само два пъти. Ако го повторите, то той ще остане във вас завинаги и няма да може да се разделите. Посетете света на Георги и пеперудите – той е магически истински и зареждащ.

Рибата е няма. Рибата не мисли, защото рибата знае всичко. Досетихте ли се? Вторият филм, който повторих и не можах да изляза от неговия свят е Аризонска мечта. Мечтата е толкова важна за всеки, и два пъти по-важна за мен. Ако спра да мечтая, не знам какво ще правя със себе си. Затова, когато гледах за пръв път Аризонска мечта, отново не знаех какво точно се случва с мен. Знаех, обаче че тази магия не трябва да бъде изпускана и трябва да положа усилия да я съдържа в себе си – за себе си. И как да направя това – като го гледам втори път. След това историята е ясна – две е повече от едно и обикновено, води до пристрастяване. Филмът е неотменна част от живота ми, музиката към филма звучи в колата ми, приятели ме поздравяват с песни от филма за рождения ми ден (Благодаря на Пламен и Глория) и аз винаги помня, че рибата не говори, защото рибата знае всичко. Не бих могла да се разделя от Аризонската си мечта, защото повторих и така стана завинаги.

Саура! Да, не мога да не спомена Саура. Той промени танца в мен и мен като танцьорка. Но за учудване на хората, които знаят страстта ми към испанския език и култура, филмът, който не просто повторих, а откраднах за себе си е филмът му Фадо. Този филм ми отвори широко една врата към цял нов свят и към още една магия – магията на фадото, магията на Португалия, магията на една от най-брутално истинските музики. В колата ми до музиката на Аризонска мечта, има голяма колекция от фадо. И пак повтаряйки филмът, потретих и продължих. Проявих тотален егоизъм и задържах и този филм в себе си. Не го пускам, защото не мога да си представя какъв би бил светът без магията на фадото.

Един човек, една Аризонска мечта и едно фадо – все неща, които повторих и не можах да отделя от себе си.

Ако едно нещо си струва то вие ще искате да го повторите. И още и още. Въпросът е да си дадете сметка, че 2 не просто е повече от едно. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги – филма, приятеля, града – все едно. Две не просто е повече от едно. Две е крачката, която правите към истинското обвързване.

406 thoughts on “Две е повече от едно

  1. Искам да благодаря за тази статия!!! От тези филми съм гледала само Аризонска мечта и съжалявам, че не съм видяла другите два. Мечтата е важна за всеки човек, който иска да работи върху себе си. Без мечта сме сами и няма смисъл в нещата, които правим…. 2 е повече от 1, а относно хубавият филм и книга, втори поглед/прочит отваря очите ти за неща, изпуснати от първия, разкрива нови неща…. Затова и аз, ако харесам книга, филм, мога да ги гледам и повече от три пъти, защото винаги научавам нещо ново. Това е силата на добрия филм и винаги да чувстваш и виждаш, че научаваш нови неща….

    Светла Томова

    Like

  2. Успех, Деси! Сетих се за една мисъл на Платон. Той твърди, че: “В любовната аритметика едно плюс едно е равно на две, а две минус едно е равно на нула.”

    Like

  3. Първите два филма съм ги гледал. И са ми любими. Особено втория…

    Третия още не съм. Но, все пак, 2>1! 😉

    (Успех и в състезанието – макар че, ще се постарая да съм достойна конкуренция!)

    Like

  4. много ми е любим лафът, че ако едно нещо се случи веднъж, то не е задължително да се повтори, но ако се случи два пъти, задължително ще има и трети 🙂 явно има защо.

    Like

      • Мисълта, която коментирате, съм срещала в книгата на Паулу Коелю “Алхимикът”, тя насочва към връзката между случайност и необходимост. Опитът на Деси потвърждава, че е необходимост/закономерност,ако един филм си е заслужавало да бъде гледан втори път, да бъде гледан и трети път. Две не само е повече от едно, но закономерно води до три.

        Like

  5. “Аризонска мечта” съм го гледал поне 3 пъти х 3 пъти. “Фадо” е много добър, но все пак не смятам,че е от най-добрите филми на Саура (на него съм му гледал по много пъти “Кармен” и “Танго”). За “Георги и пеперудите” си признавам, че не съм го гледал, но тъй като ти го класира сред такива шедьоври – няма как да не направя всичко възможно съвсем скоро да поправя тази си грешка.
    Успех в играта!

    Христо Бонев

    Like

    • Аз също съм гледала Кармен хиляди пъти, но Фадо промени много неща в моя живот и най-вече ми отвори очите за един изцяло нов свят. А Георги и пеперудите е нечовешки филм – мога да го гледам и да слушам музиката през целия си живот. И още повече, че познавам всички от екипа – супер съм щастлива, че имам такива приятели. Гледай го!

      Like

  6. Мерси, че ме подсетихте за фадо, за концерта на Ана Моура миналата година в София и за това как наистина качествена музика зарежда! 🙂

    Like

  7. “…..2 не просто е повече от едно. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги……”
    Хубава мисъл… Не отнема ли обаче тя от възможността да отидеш към новото. Повторението не те ли тласка в релсите на ежедневното и еднотипното. Не прекъсва ли стремежа ти към откриването, към “нещотърсачеството”…..
    Прости размисли върху хубава статия 😉

    Like

    • Не мисля, защото когато се отворят вратите към едно ново изживяване, ти търси нови стимули, породени от влюбването – няма как да отидеш в сивотата на всекидневието ако силно обичаш.

      Like

      • 🙂 Всеки ден е шарен, когато си влюбен. Ако успееш да съхраниш това усещане през годините, въпреки “тъпченето” на едно място, както биха казали някои, си открил нови светове.
        Има една книжка, която буквално се насилих да прочета, защото тотално противостои на всякакви мои възприятия. Повтарям глави от нея най-редовно, защото ме поучава на дисциплина и ми помага да се адаптирам към света по-лесно, правейки така, че да разбирам войнствената природа на човека и всеки ден да правя опити да я … заобикалям, ако не мога да я изкореня :)))

        Like

  8. 2 настина е повече от 1,ама и 3 е повече от 2:-) Току-що разбрах,че съм пропуснала страхотен филм на име “Фадо”. Слава Богу, другите два са гледани многократно и са сложени в чекмедже” любими”.
    “Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги……“- въпрос:
    А 3 в този случай може ли да значи “обсебване” ?

    Like

  9. Благодаря за интересните предложения. “Аризонска мечта” е ясна, нямам търпение за другите. А по повод темата “2 е повече от едно”, аз веднага се замислих колко е хубаво да споделиш тези филми с повече от двама приятели. Добре, че го има блога на Деси Бошнакова! 🙂

    Теодора

    Like

  10. Не съм гледал Георги и Фадо, определено след такава препоръка няма как да ги пропусна. Надявам се да ги има някъде не кино. За мен има доста филми, които не мога да спра да гледам, но ще кажа за три – Уилоу, Дюн и Хвани ме, ако можеш.

    Like

    • Георги и пеперудите го има и Фадо го има. Страхотни са. Завиждам ти за първото гледане. То винаги е уникално единствено:)

      Like

  11. Статии, статии…че има ли още четящи хора? Е, явно – да. Винаги е добре да прочетеш нещо написано от сърце. Особено когато и темата и отношението по нея ти допадат. А за начинанието на Деси – само стискане на палци няма да стигне. Затова ще разпратя и на 1-2-та ми останали четящи приятели, та дано и те да подпомогнат каузата. Успех.

    P.S. И не спирай да пишеш, че то вече преса няма, книгите са скъпи, а в интернет-блатото има основно жабешки бълбукания 🙂

    Росен

    Like

  12. “Рибата не говори, защото рибата знае всичко.”
    Риба да си днешно време. А и на рибата нe й трябва телефон, за разлика от хората. А пък децата на хората – малките 2 човечета ще пощуреят, ако грабнеш телефона. 🙂

    Like

  13. Признавам, че не съм гледала нито един от тези филми, но благодарение на тази статия щече имам 3 филма на старт линия 🙂
    Успех 🙂

    Симона

    Like

  14. Не знам къде по земното кълбо е размахала крила някоя пъстра пеперуда, но съм сигурна, че Андрей Паунов осъществи кино-урагана у нас с “Георги и пеперудите”. Невероятно кино, изключителна история, уникален режисьор и оператори. Аз го гледах, мисля, три пъти и мога още. Благодаря, че ми го припомни Деси :)!

    Like

  15. Напоследък на Големия екран започнаха да се появяват доста български филми,което може само да ме радва, но филм като Георги и пеперудите неизменно присъства в моята DVD колекция и винаги обещава една прекрасна вечер пред Малкия екран с ГОЛЯМА купа пуканки;)

    Like

  16. Е, как човек да оспори математиката 🙂 Макар че сигурно ще ти кажат, че зависи от бройната система 🙂 Та така – и вкусът зависи от критериите 🙂 Хубаво е да имаш приятелки с вкус. Обаче аз да си призная – гледах “Коса” 17 пъти “тогава”, но когато неотдавна го гледах отново осъзнах, че му е изтекъл “shelf-life”-ът, поне за мен. По наскоро гледах “Мисия Лондон” 4 пъти и се смях всеки път, през сълзи и на различни неща, но ето ти теб. И мисля, че бих попетила.
    И още един съм гледала повече от няколко + – “Птиците” на Хичкок.
    Та, да – вярвам в мечтите и тяхното преследване, ето защо, Десче, нека мечтата на твоите двама се сбъдне!

    Like

  17. Напоследък ми липсва киното, не ми остава особено много време, но при такива упоменавания още повече ме гложди вътрешно. 🙂

    Like

  18. Ще гледам тези филми със сигурност… А на вас ви пожелавам да спечелите заради двете, които са повече от 1…. 🙂

    Like

  19. Миналата година ходих с една приятелка, която е лекарка в болницата, в която е сниман “Георги и пеперудите” – момчетата ни посрещнаха още от вратата, съпроводиха ни по целия път и през цялото време с грейнали очи казваха – “А пък нас ни снимаха в “Георги и пеперудите”! Мислех си след това колко много е променил живата на това трудно място този филм. Той остава там и е нещо значимо, дори за тези, които не са били снимани в “Георги и пеперудите” – остава като… аризонска мечта… като мечта. Но всъщност – тук съм за да дам отговора на Платон – защо 2 е повече от 1: защото 2 е по-сложно от всичко и е единственото число, което може да се получи: 1. когато към едно нещо прибавиш още едно нещо и станат две неща; 2. когато едно нещо го разделиш на две неща:-))). Деси, този път е важно да го вземеш този телефон, щом две хубави неща го искат толкова много. Стискам палци! Два палеца на ръцете и два палеца на краката!

    Like

  20. Хм, май и аз съм един от онези, които не са гледали и трите филма. Записвам си ги :-))

    Успех в надпреварата, Деси!

    Like

  21. ето и моите 5 стотинки 🙂 2 пъти гледах филма “Малена” – това е филмът с който открих Моника Белучи като актриса (е, предишния път съм я гледал без да знам – била е една от невестите на Дракула в най-стария филм от поредицата, но тогава съм бил твърде малък да се впечатлявам от жени 🙂

    Like

  22. Да, две е повече от едно…Два часа прекарани в красотата на танца носят повече удоволствие от един. Два часа наблюдавайки Георги носят повече надежда и вяра в доброто, от един.
    Филмите са най-близкия и достъпен източник на надежда тогава, когато си на път да я изгубиш.
    Аз откривам надеждата в детските филми, красотата в мюзикълите, ритъмът на живота в танца.
    Благодаря ти, че ми напомни за тези филми, утре ще прекарам един неделен ден с пуканки и с тях.

    Like

  23. Дали две е повeче от едно? Не! Зависи от факторите, които са създали обектите 1, 1 и 1. Планетите…, малкият Меркурий, който е наи-близко до слънцето събран с Юпитер – най-голямата ни планета наоколо, дали е повече от Земяата? Тук виждаме нагледно, че не само големината на обектите е важна, но и съдържанието. Или казано по-просто, ако съберем две празни окръжности не можем да имаме една пълна. Зависи и те как стоят в пространството, дали са една в друга, или една до друга, и от големината им. От казаното до тук можем да направим следните изводи:
    Всичко зависи от мястото ти, съдържанието ти и от големината.
    Ако си малък, и близко до “Слънцето” това те прави равен с голям и далече от “Слънцето” (Меркурий и Юпитер – на едната е много топло, а на другата много студено), единствено Земята съумява да запази живота поради това, че е едно, но на правилното място, големина и разтояние!

    Like

  24. Деси успех, статията е вдъхновяваща! Гледала съм само първите два филма, но определено ще изгледам и ФАДО.
    2>1, а две детски мечти са повече от 3 добри филма и една страхотна статия! 🙂
    Коментирайте за да ги сбъднем!

    Like

  25. Хммм, на Георги и Пеперудите му се каня точно от както е излязъл. Сигурен съм, че е много добър, както са добри повечето български филми, защотот са направени не толкова с комерсиална цел, а със сърце. Другите два не съм ги гледал, но ще се постарая да поправя това 🙂
    Успех Деска !

    Like

  26. Аз ще си призная, че много от нещата, които ми харесват ги повтарям, а също и потретвам и т.н. Чета любимите си книги пак и пак, същото е и с филмите. Харесвам много филмите на Деси, без “Фадо”, който не съм гледала, но със сигурност няма да ме разочарова, тъй като обичам филмите на Саура. А “Георги и пеперудите” и “Аризонска мечта” – да , така е те имат силата да променят нещо у човека и да, гледала съм ги няколко пъти, и да – харесвам ги много, защото са умни, дълбоки, красиви и …защото и на мен са ми любими.

    Like

  27. Още ме е яд, че пропуснах да коментирам предходния път, когато също беше пуснала интересен материал за конкурс, но тогава все пак оставих книгата и изгледах лекцията на сър Кен Робинсън, и след което…забравих да пусна коментар 🙂

    Иначе именно той до колкото си спомням се бе пошегувал за гледането на филми по 2 пъти… Аз съм също съм гледал само 2 филма по 2 пъти – “Има ли пилот в самолета” и “Голо оръжие”. Странно е как Лесли Нилсен, лека му пръст, продължава да ме разсмива с уникалния си хумор всеки път, въпреки че фабулата ми е ясна от всякъде. Жалко, този човек трябваше да вземе Оскар за цялостно творчество….

    Айде успех 😉

    Like

  28. Деси, успех! Само за Георги – мисля, че до голяма степен уникалната му атмосфера се дължи на работата на Борис Мисирков – ако в един филм няма визия, той няма да се получи, колкото и страхотен да е сценарият. За другите 2 филма, няма какво да говорим – вечност.

    Like

  29. Всички тези филми си заслужават отделеното време, защото те карат да се замислиш поне за миг за какво живееш на този свят. А филмът “Георги и пеперудите” като го гледах в Аулата на НБУ за първи път ме просълзи! Прекрасен филм и много силно въздеѝстващ.

    Like

  30. Обожавам филма и жанра Фадо! А аз съм фенка на ‘Ако нещо се случи два пъти, то със сигурност ще се случи и трети път’ 🙂 Поздрави!

    Like

  31. Към тези три бих добавила и What’s Eating Gilbert Grape?, за да покажем и по-добрата страна на нещата!
    Уча португалски, но не съм гледала Fado. Ето сега ще се обогатя още малко.
    Благодаря за споделените мечти!!!

    Like

  32. ‘Ако нещо се случи два пъти, то със сигурност ще се случи и трети път’ – надявам се да си права, защото в момента всичко, което желая, е да потретя. И чакам. И се старая да бъда търпелива, което не е най-голямата ми сила.
    Когато ми хареса филм, винаги го гледам втори път. Много ценни детайли остават незабелязани на пръв поглед, защото човек се увлича във фабулата.
    Успех в надпреварата! Стискам палци!

    Like

  33. Като човек, който гледа доста филми (не само за удоволствие), ще кажа, че много неща във производството на филмите са подчинени на математиката, но крайния резултат – готовият филм е подвластен единствено на усета, желанието и настроението на зрителите. От тях зависи успехът му. Пожелавам ти успех от цялото си сърце!

    Like

  34. Деси, чета тази статия и достигам до извода, че е време да започна да гледам кино отново. Не може само Формула 1 и картинг!
    Киното беше страстта ми като ученик, време е да се върна към нея!

    Like

  35. Много интересен текст, Деси!
    Харесвам Аризонска мечта, пеперудите и фадо още не съм гледала, но ще ги гледам след твоята възторжена препоръка.
    Обичам да гледам филми, даже и ми се е случвало да гледам един същ филм много пъти (17 на кино), но това беше по-скоро изключение, отколкото правило. Мисля си, че нямам толкова време вече и има толкова много филми, книги, представления, и 2>1 за мен е два филма по веднъж, а не един филм два пъти. Или поне в момента ми се струва така. 🙂

    Like

  36. Успех! Пожелавам си да участваш по-често в конкурси, за да пишеш прекрасни статии. 😉 🙂

    Like

  37. Desislava Boshnakova-edni ot nai-interesnite i grabvashti lichnosti (prepodavateli).Imam chesta da ia poznavam i da i pojelaia uspeh.Statiata e mnogo interesna:)
    Uspeh oshte vednash:)

    Like

  38. Аризонска мечта е един от малкото филми, които с удоволствие бих гледал отново. Другите два са ми непознати, но пък публикацията ме заинтригува, така че сигурно ще ги изгледам.

    Успех в надпреварата!

    Like

  39. Както винаги много интересно и завладяващо, а в филмите ги вкарвам в списъка за предстоящо гледане 🙂

    Like

  40. Аризонска мечта беше първият филм, който гледах на кино. Не съм предполагала, че е любим за толкова много хора! Успех, Деси!

    Like

  41. Чудесна статия! Определено две е повече от едно, тази тройка в статията е страхотен пример 🙂 Много искам да спечелиш, защото познавам тези две лица, които ще грейнат,което ще зарадва и мен!

    Like

  42. Това май ми е първият блог, в който пиша и коментирам или просто не се сещам, ако е имало преди…
    Пиша, защото мярнах думата “мечта”… и “Ако спра да мечтая, не знам какво ще правя със себе си”.
    Е, и аз така. Но най-вече пиша, защото освен мечтите са важни и действията за постигането им. Защото много хора днес са кисели, че не им се сбъднали мечтите. А те просто не са били достатъчно напористи и постоянни. Да, трудно е, знам.
    Та, Деси, нямаше май как да не откликна на това упорито действие, пък дай боже и да се сбъдне детската мечта на децата 🙂 Пък ще вземеш да почерпиш с някоя гледка по нета…
    Успех!

    Like

  43. Не е необходимо да се ограничим само с тези два филма, нали? Доколкото разбирам от математика винаги n+1 е по-голямо от n /ако n е положително число/! Филмите, заслужаващи гледане n + 1 пъти /n равно или по голямо от 1/ са много, много: От “Фанфан Лалето” /с Жерар Флип/, през “Големият син път” и “Възнаграждение за страха” /с Ив Монтан/, “Бели сенки” и “Зорба гъркът” /с Антъни Куин/, “Войната на Мърфи” /със Стийв Маккуин/, “Мълчанието на агнетата” и “Червеният индианец” /с Антъни Хопкинс/ до “Усещане за жена” /с Ал Пачино/… И още много, много….

    Like

  44. Деси, първоначално реших да ти оставя коментар за състезанието само:) После, не се сдържах да бъде смислен. От твоето уравнение, ми липсват моите 2>1, но те са > 10…ето кратък, неизчерпателен списък:

    MonsterThursday – абсолютно неизвестен норвежки филм от който трудно се откъсва вовек.

    Lock, Stock and Two Smoking Barrels – когато не го гледам, го слушам

    Beyond the Clouds-по неизброими тук причини

    The Lover – заради детайлите и …”няма такава кинематография”

    и спирам, да не прекалявам. Благодаря ти за спомените, до които ме доведе, С

    ПП и почти всичко на Уди Алън 🙂

    Like

  45. Когато слушам любима песен, искам да я чуя поне още веднъж, като чета хубава книга искам след време да се върна към нея, а филмите…2,3…още и още.
    За хубавото 2 винаги е повече от 1, за мечтите винаги 2 е повече. И едно вече клише от неподражаемия Мечо Пух „Няма нищо по-хубаво от едно гърненце с мед , освен … ДВЕ гърненца с мед”

    Like

  46. От горе споменатите съм гледал само “Аризонска Мечта”. Всъщност съм гледал филма няколко пъти и се оказваше че всеки път съм пропускал по нещо което съм забелязал след това. Деси, освен че филма е страхотен трябва да споменеш и саундтрака. Брегович и Иги Поп са доста сполучлива комбинация. 🙂

    Like

  47. Обичам математиката, а пък 2 е любимото ми число. В случая обаче и 2 пъти не са достатъчни за любимите филми. Деси, интересен избор. 😉

    Like

  48. Деси, благодаря за препоръчаните филми. Замислям се, че и аз гледам отново с удоволствие любими филми, също така обичам да препрочитам любими книги.
    Желая ти успех! Щом двамата сладури са го пожелали, те са повече от един…

    Like

  49. Тъкмо стигнах до второто изречение и се сетих за “Аризонска мечта”. Разбира се, не си го пропуснала 🙂

    Like

  50. Единственият филм, който не съм повторил и ми е харесал беше “Шесто чувство”. Така е защото знаех вече финала и нямаше как да ме изненада. Всичко което ме прави щастлив бих искал да го повторя, а защо не и потретя. Карлсон съм го препрочитал над 50 пъти и не съм съжалявал и за секунда. Миговете на щастие изживяни или не трябва да ги има по-често в живота ни.

    Like

  51. Наистина оригинална статия! Впечатли ме не просто, защото много от нея свързвам със себе си, но и защото съм сигурна, че провокира интереса на всеки стойностен човек, който може да усети нейния заряд, силни духовни емоции и личностно послание!

    Like

  52. “Две е крачката, която дели безразличието от влюбването.”
    И след това изречение, просто се стопих… Мерси за тези прекрасни редове, Деси!
    Прекрасно начало на една идна прекрасна седмица!!!

    Like

  53. По повод на повторното гледане на филми, някои аз с радост попетвам. Споделям и страстта ти към Георги и пеперудите, защото това е първият филм, който ми върна вярата в нашето кино.

    Like

  54. Много хубав материал, Деси 🙂
    А дали влюбването не става на Първия път, вторият е, за да изживееш по-добре първия, а нататък просто е част от теб? Все едно, всъщност, важно е всякак, ако ти е наистина важно. 🙂

    Like

  55. Не съм гледала нито един от 3те филма, но определено ме заинтригуваха и в най-скоро време ще поправя това. Успех в надпреварата!

    Like

  56. Ау, само един филм от тези съм гледала – “Георги и пеперудите”. Няма да го забравя -тогава сама си отидох на кино и бях само аз в кинозалата, но пък определено си заслужаваше. А “Аризонска мечта” отдавна стои в списъка “за гледане”, дано премине скоро в “гледан”.
    Успех в надпреварата, Деси 🙂

    Like

  57. “Аризонска мечта” и “Георги и пеперудите” съм ги гледала точно заради Вас преди две години 🙂 Вярвам, че покрай този пост, много хора ще направят същото, а… какво по-хубаво от това? 2 на 1 (защото последния не съм го гледала) за мен.. А все пак 2 е повече от 1.. Успех! 🙂

    Like

  58. Изглежда има филмови заглавия, които трябва да изгледам, щом ти ги предлагаш. Иначе 2 е повече от 1, поне откакто закриха Ефир 2 😉

    Like

  59. Започнах и аз да се досещам за разни мои “красти” – неща коите не само съм повтаряла, но и съм …умножавала по 100…Хммм, ама не само за хубави неща се сещам, а и за доста любими грешки. Но все пак, за да вляза в тон – първата серия на Междузвездни войни сигурно съм я гледала над 30 пъти…така, че Деси не мога да не ти пожелая И този път – ” СИЛАТА ДА БЪДЕ С ТЕБ!!!”.

    Like

  60. Когато прочетох статия си казах има още една сродна душа, която проявява “клинична” пристрастеност! 🙂 Сега сериозно, филмите са страхотни и наистина те карат да изживееш едно душевно състояние физически. Явяват се като един, условно казано, Станиславски. А за 2, че било по-голямо от едно, няма и съмнение. Затова хората ги е срам да си признаят, че са се влюбвали повече от веднъж, защото другарчето веднага може да си помисли, че сме душевни развратици.
    Деси, отново си направила страхотна публикация и както винаги след такъв прочит започвам да мисля, анализирам и накрая се отказвам и започвам да мечтая, защото, там в онзи свят, всичко е възможно. 🙂

    Like

  61. Деска,
    Перфектна си както винаги. Не всеки пише така, че да те накара да се почувстваш все едно си в друг свят 🙂 Ти го можеш! Успех!

    Like

  62. Страхотен топ 3. И аз съм им фен. Всеки от тях си заслужава да бъде повторен многократно. Успех!

    Like

  63. Гледала съм първите два филма и то по повече от 2×1 пъти. И двата са оставили доста трайни следи в мен като човек (доколкото мога да се определя като такъв :). Третият със сигурност ще го гледам, не защото трябва, а защото искам!!!
    Успех, Деси!
    Трябва да победиш!:)))

    Like

  64. Фен съм най-много на Аризонска мечта, не за друго, а защото другите два не съм ги гледал! Но ще се постарая! 2 по 100%!
    Стискам палци!

    Like

  65. Деси, а какво ще кажеш за филми, които си гледала преди по няколко пъти, а сега те е страх да не те разочароват и затова не ги гледаш? Аз имам богата колекция такива. Успех!

    Like

  66. До момента, в който прочетох коментара на Деси, бях гледала само “Аризонска мечта”.
    Саура ме плени, а “Георги и пеперудите” ме разплака, завъртя и запокити в открития Космос.
    Деси, откакто следя блога ти, Интернет ми дава още повече светличка радост от живота!
    Благодаря ти!

    Like

  67. Деска, както винаги си много убедителна и… права. Не само по отношенеие на филмите, които използваш за пример, но и по отношение на живота в безкрайното му разнообразие 2 не е просто повече от 1. В две винаги се крие възможността да “порасне”. Пък и от моята биографична перспектива, изглежда както и при теб, две не се оказва достатъчно и имам нужда от повече. Книгите, песните, хората, местата – допуснеш ли ги до себе си повече от веднъж, може две да се окаже равно на безкрайност. Желая ти успех!

    Like

  68. Desi, pro4etoh s istinsko udovolstvie tvoite tekstove. Zarediha me sas svejest y dobro nastroenie. Az, ot svoia strana 4eta, gledam y slu6am lubimite filmi, knigi, musika, kartini… 2, 3, 4, 5, vsi4kite pati, koito mi se iska. I sas sa6toto udovolstvie.

    Like

  69. Деси, благодаря за тази публикация. След срещата ми с теб на семинара в София- научих толкова позитивни и хубави неща. Благодаря ти за всичко….Благодаря, че те срещнах. :)))

    Like

  70. “Аризонска мечта” и на мен ми е в класацията за любими филми, които трябва да се гледат периодично:)
    Успех на състезанието!

    Like

  71. Деси,

    Страхотна статия, както винаги.
    Замислих се какво бих повторила, потретила и към какво бих се пристрастила.
    За теб е киното, за мен – музиката.

    Със сигурност на първо място е една великолепна песен на YES, която чух за първи път лятото на 1993. Веднага си я пуснах втори път и … от тогава не мога да спра да я слушам. http://www.youtube.com/watch?v=g3FGZRsmYqI

    Музиката на Chich Corea & Return to forever, с която съм изживяла най-прекрасните си мигове. http://www.youtube.com/watch?v=8Q52r7xMd3U&playnext=1&list=PL7231D0ABC6428FD6

    Всъщност се оказва много трудно да избереш 2+1=3 неща, за които да напишеш. Но за да запазим бройката нека кажа, че чух само веднъж една песен от новия албум на SEAL и веднага се влюбих в нея. http://www.youtube.com/watch?v=rgPk-kyOfG8

    Успех.

    Like

  72. Дано Анди и Димана бъдат зарадвани с един подарък 🙂 А какво да кажа за това, което прочетох, освен, че не съм се съмнявала, че ще ми хареса и то много! 🙂 УСПЕХ 🙂

    Like

  73. Аризонска мечта – гледала съм го със сигурност повече от един път. Бих искала скоро да гледам и Фадо.
    А дали 2 е повече от едно?!?…зависи:)
    Успех!!!

    Like

  74. :)))ама като спечелят телефона кой ще го вземе от тях двамата? хареса ми, прочетох я в момент, в който и обратното ми прави смисъл (че 2<1). поздрави и успех, деска. весела

    Like

  75. Интересно. Не съм гледал нито един от трите, но съм сигурен, че си заслужават. А от морето от други филми бих допълнил сред заслужилите вниманието на ценителите “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Гуча” и ‘Soul Kitchen’.

    Like

  76. От изброените филми признавам съм гледала само “Аризонска мечта”, но филмът е изключителен, а с перфектната игра на Джони Деп бързо стана и от любимите ми.. 🙂 След горе прочетеното бързо ще поправя грешката си и ще изгледам и другите филми, защото напоследък рядко се срещат филми, които да си заслужават отделеното време за съжаление..

    Like

  77. Деска,

    Като заклет киноман, не мога никога да си сведа списъка до 3 любими филма или поне не и за повече от 17,5 мин… И да си призная има една не малка част, която определено мога да гледам по няколко Х 2 пъти.
    Поне два пъти в годината изпадам в гладна криза за кино и съм забелязала, че като условен рефлекс, съвпада с -фестове и -мании. Е, тогава ще ме разпознаеш по налудничавия поглед, с който гледам афиша и ужаса в очите ми означава – кое да не гледам, за да видя това?!
    С мои приятели сме си правили съботно неделни филмови маратони с поредици и ти благодаря, защото може скоро пак да си направим, стига да ни се падне дъждовен уикенд (дано!)!

    Like

  78. Здравей Деси , бих добавил, че от ученическа гледна точка всеки би искал да му пишат 1 – за подзказване, отколкото 2 за незнание !! 🙂

    Like

  79. Като заговорихме за повторения и “втори прочит” на любими творби – няма как да не се изкуша да спомена най-любимата ми сред любимите – “Малкият принц”.
    След всеки прочит откриваш още нещо и още нещо за живота и се чувстваш съвсем мъничко по-добре от предишния път…
    В този смисъл 2, 3, 4, 5… 22 е повече от 1 🙂

    Успех!

    Like

  80. От изброените съм гледал само “Аризонска мечта”. Във връзка с Костурица бих добавил един уникален негов филм – “Баща в командировка”. Да зарадваш 2 е повече от едно 😉

    Успех !

    Like

  81. Тази статия ми напомни за Аризонска Мечта един уникален филм на Кoстирица:)…Благодаря ти Деси че поне за миг ме върна в детството:)

    Поздрави и Успех:)))

    Like

  82. и Мечо Пух казваше ‘Колкото повече, толкова повече’.. Важното е да има повече:) усещането, че виждаш повече, чуваш, приемаш.. повече е личната нагласа да живееш с широко отоворени очи. Винаги има повече, стига да спреш и да отделиш време да приемеш. Емблематични филми, като споменатите, ме изпълват с възхита към създателите им, и към неповторимия, изненадващ начин, по който живота се случва. Всяко повторно гледане ме кара да намеря още и още неща, които не съм подозирала че въобще съществуват именно там. Те на свой ред, водят до още въпроси или отговори, които съм търсила или вече намерила. Струва си:)

    Like

  83. Desi, kakto vinagi, neveroqtna! Uspqvash da nakarash horata da se zapalqt zaedno s teb po neshtata, koito haresvash, koito sa te vduhnovili ili sa te dokosnali sus svoqta magia.Gledala sum Arizonska mechta, no ne sum gledala Fado i Georgi i peperudite. Vuznamerqvam da popravq tazi greshka. Tova e moeto 2 e poveche ot 1. Uspeh, stiskam palci!

    Like

  84. Страхотно, Деси! Има неща, които не х 2, а х 200 пъти да ти се случат/да гледаш/да чувстваш, винаги ще е малко – и за тях живеем :))

    Like

  85. Мразя да гледам филми сама. Когато съм сама стискам нервно дистанционното и потраквам с нокти върху него. Когато се гушна в любимия времето някак спира и се отнасям в сюжета. Много скоро той ще е отново при мен. За кратко, но ще го имам до себе си. Докато не дойде деня, в който отново ще отлети… може би завинаги. Страх ме е от тази дума. Но ще направя всичко възможно да не мисля за деня, в който ще си тръгне, а да се съсредоточа в настоящия момент, в който и двамата да вземем най-доброто – щастието да сме един до друг. Попитах го какво иска да прави докато е тук – музей, театър… а той ми отговори – икам единствено теб, да се затворим вкъщи и да не излизаме. ДА! Ще го направим! Ще изгледаме и трите филма по повече от два пъти всеки! Той трябва да чуе музиката на Горан Брегович… А аз, сложила глава на гърдите му ще слушам музиката на сърцето му! 🙂

    Like

  86. Не обичам математиката, но разсъжденията много ми харесаха. Не съм киноман, обаче Аризонска мечта съм го гледала. Успех, Деси! Наградата си заслужава, дано зарадваш децата!

    Like

  87. Абсолютно и сигурно 2 е много повече от 1, че и от 1+1. Поглед и към ПР и маркетинг средата го доказва, концепцията за интегрираните маркетингови комуникации неслучайно твърди, че “сумата е по-голяма от всяка отделна част”.
    Успех в надпреварата! Повече от един и двама стискаме палци. И то с удоволствие! :)))

    Like

  88. За децата си,всеки прави всичко.А когато иде реч за нещо стойностно/като тема, а не материално/ още и още и още. Почти всички филми съм гледал и се радвам,че съм имал тази възможност. Защото,в която и област на изкуството има “евъргрийни” и еднодневки. Дано и децата ни,а и не само те, го осъзнаят. Иначе – аман от простотия и пошлост.

    Like

  89. Деси, накара ме да сваля и трите филма, защото нито един от тях не съм гледал и явно съм пропуснал. 🙂

    Успех в надпреварата!

    Like

  90. Деси, “Аризонска мечта” също е един от моите любими филми, които съм гледала повече от един път. И с удоволствие бих гледала пак. Въпреки, че много рядко гледам филм повече от веднъж:).

    Like

  91. Тази публикация предизвика малко разсъждения за “Вторият път” в моя блог. Даже безкористно споменах и организаторите на надпреварата LG (като доволен клиент).

    Like

  92. Деси, накара ме да се замисля, кои са моите три филма. Все още мисля, но когато реша на кои три да се спра, пак ще пиша. И успех в състезанието:)))

    Like

  93. Много хубава статия! Ако някой не е гледал някои от филмите със сигурност след написаното ще го направи, защото е с много чувство. Филмите са страхотни, от изброените любимият ми е Георги и пеперудите:) Успех в конкурса ;))

    Like

  94. Гледал съм само “Георги и Пеперудите” и няма да забравя уникално пълния салон, имаше хора по-пътеката на кино Люмиер, а след края на филма всички бяхме като зашеметени

    Like

  95. Постът е интересен. Филмите могат да ни накарат да се замислим и да се променим. За Аризонска мечта и Фадо, съгласна 🙂
    Деси, две деца са повече от 1 телефон, много повече, но как ще си го поделят. Варианти има ли вече? те са мотиватора за да коментираме?

    Like

  96. Като един истински фен на 7-то изкуство и голям киноман ,си признавам, с ръка на сърце,че не съм гледал последния филм ,но “Аризонска Мечта” и “Георги и Пеперудите ” са невероятни филми!!! “Георги и Пеперудите” го гледах в НБУ с част от екипа правил този филм и това което си спомням тогава,бяха думите на режисьора:”Винаги ,когато го прожектирахме , навсякъде хората се смееха в началото,но когато свършеше филма всички “плачеха”:)!Наистина един уникален филм и влиза в моя топ 10 филми:)) за гледане повече от един път:))))

    Like

  97. Не съм гледала нито един от тези филми, но ми се прииска да ги изгледам. Възхищавам се качеството ти да говориш за всичко с такава страст. Ние с колегите поне имаме щастието да те слушаме често 🙂

    Like

  98. Искам просто да изразя емоционално задаволство от този поуст. Защо? Защотото той ме кара да мисля, че все оше има надежда за човешката раса в интелектуално-осезателната насока, което ме кара да се усмихна. Признавам си, че не съм гледал изброените филми, но е похвално, че поуста блика от страст и усещам, че “четенето между редовете” не е просто фраза. 🙂 Amen!

    Стискам палци!

    Ники

    P.S. Докато четох отговорите си помислих: 1 е настоящето, а 2 е резултата, т.е. бъдещето. А както знаем, без настояще няма бъдеще – ако няма 1, няма и 2. 😉

    Like

  99. Деси, внасяш добро настроение и положителни размисли в главата ми …и то сряда сутрин:).
    Благодаря ти и успех в състезанието!

    Like

  100. Не знам кой колко пъти е гледал въпросните филми, но аз имам рекорд. Става въпрос за “Уилоу” броих ги до 8 и след това спрях. Бях научил почти всички реплики. Все пак това беше доста отдавна, а аз бях доста малък. Други любими мои филми са “Гладиатор” и “Лице на заем” за тях ще се въздържа от коментар:)
    От тритe филма съм гледал само “Аризонска мечта”, но със сигурност не е в топ 10.
    “Жоро и пеперудите” съм го пропуснал, но се надявам скоро да намеря време. И все пак 1<2.

    Like

  101. За “Георги и пеперудите” в моя живот, виновен е НБУ ( защото там го гледах за първи път), и ако не се лъжа самата ти Деси, имаш пръст в моята дебютна и доста интересна среща с пеперудите 🙂

    За “Аризонска мечта” също бях инспирирана от теб, след възторжените презентации, които правеше на филма в часовете ни. Когато го гледах се опитах да го погледна през твоите очи – на човек-мечтател, и признавам си така ми хареса още повече…

    А третият филм не съм имала честта да гледам, но със сигурност ще ми хареса, тъй като също като теб съм фен на “еспаньолските неща” и всичко, свързано с тях…ето защо и ти ме кефиш…ш’ти звънна :)))

    И определено съм съгласна с теб и твоето мото, което звучи много яко, наистина: “Две е крачката, която правите към истинското обвързване!” :)))

    Специални поздрави от мен и УСПЕХ!!! Силно се надявам да спечелиш и да зарадваш твоите малчугани, които са 2, което е повече от 1, и който факт те прави 100% “Най-добрата майка”, нали? :)))

    Like

  102. “Аризонска мечта” е филм, който трябва да се гледа поне 2 пъти, дори и повече. Всеки път се разкриват нови неща и затова никога не става скучен 🙂
    Успех в конкурса 🙂 Стискам палци 🙂

    С уважение :
    Константин Лукашев
    ПРаксис

    Like

  103. Винаги трябва да намираме време да повторим нещата, които са ни харесали и зарадвали! Скоро ще намеря време да гледам “Георги и пеперудите” – съдейки по коментарите явно наистина си заслужава!

    Like

  104. За пореден път се убеждавам колко магия има в киното и съм съгласна, че някои филми могат да те пристрастят към нея :))
    Но не прекалявайте с магиите, защото ние никога не си търсим белята. Обикновено белята сама ни намира (казал Хари Потър) :))
    Поздрави за статията и успех в играта

    Like

  105. Аз пак ще се включа, за да подкрепя Деси. Пожелавам и успех и като икономист от над 15 години, наистина е подкрепям,че 2 не е повече от 1….в реалния свят!
    Успех, Деси!

    Like

  106. Blagodaria , 4e me podseti za edin ot nai-prekrasnite i lubimi filmi – Arizona Dream. Otdavna ne sum go gledala i mislia 4e dove4era 6te bude pusnat i izgledan otnovo v pulen zahlas pred tazi magia. Pozdrav i s edno moe lubimo par4e koeto ti me podseti s tozi razkaz http://www.youtube.com/watch?v=YVZYychHL8E&feature=related za6toto i v musikata dve e vinagi pove4e ot edno 🙂
    Kolkoto do drugite dva filma ne sum gi gledala, no opredelno me zapali da go napravia.

    Pozdravi ot leko mugliv Leeds 🙂

    P.S. izviniavam se 4e komentara e na latinca, no niamam kirilica tuk 🙂

    Like

  107. Не съм гледала нито един от тези филми, нито веднъж…но думите ти ме карат да ги гледам и 3те за една вечер един след друг,а може би след това в обратен ред..и после на разбъркано! : )
    Аз ще оставя тук заглавието на моя филм: “Добра Година” с Ръсел Кроу – един филм,но препоръчвам да се гледа от 2ма! : )

    Like

  108. Strahotno napisano,tolkova silno me grabna staranieto na podrobnite motivi,izvodi i obesneniq,4e za mig az me4taeh da povtorq i potretq momenti ot moq jivot!Moeto mnenie,e,4e tova da napi6e6 i presazdade6 ne6to tolkova istinsko e darba…i trqbva da bade nagradeno!Uspeh i 6te stiskam palci!Napisanoto po-gore e edinstveno i samo po moe jelanie!Dori ne se poznavam s avtorkata…

    Like

  109. Браво! Жалко, че сега и по веднъж нямам време да ги гледам, но пък за понеделник може да съм привършил с литературната ти задача :). Хайде, почвам да ги спамя людете с надеждата да те коментират тук, та да зарадваме точно 2 (и не по-малко) деца.

    Like

  110. Деска, признавам, че от трите филма съм гледала само Аризонска мечта (над 10 пъти). Сега обаче ме заинтригува с другите две предложения и определено ще ги гледам (поне по 3 пъти) :))
    Успех 🙂

    Like

  111. Този пост ме подсети, че искам да гледам Георги и пеперудите :)благодаря!
    А децата не са ли малки за смарт телефон още ;)но какво ли разбирам аз от това поколение..
    Успех!

    Like

  112. Благодаря за чудесната история, Деси, и успех в състезанието!
    “Георги и пеперудите” и “Аризонска мечта” са и в моя списък на филмите, които с удоволствие преживявам по 2+1+1+… пъти. 🙂

    Like

  113. Рибата не мисли, рибата знае всичко.
    По мое време зам. ректор в УНСС беше Рибов и май си отнесе доста шеги от феновете на Arizona Dream 🙂
    Гледал съм го около 10 пъти вече, и пак ще го гледам 🙂

    Like

  114. Деси, много вдъхновяващо четиво. Започнах да връщам лентата за моите повторения и напрвих някои лични открития 🙂 Определено също ще гледам “Георги и пеперудите”.
    Успех

    Like

  115. Успех и продължавайте в същия дух статията е страхотна,аз лично много обичам книгите и филмите и в това се състой съзнанието на човек.:)

    Like

  116. Страхотно написано, вероятноста да потретиш с нещо хубаво си е шанс за нова страст.успех! Снощи, след като прочетох това, отново гледах Аризонска мечта, не знам за кой път 🙂

    Like

  117. Деси, четейки статията, се вдъхнових да гледам Аризонска мечта отново 🙂
    Успех от мен в състезанието!

    Like

  118. Чудесна статия и лирическа игра с математика. Май е време да проверя този Георги и неговите пеперуди.

    Like

  119. Аризонска мечта… Какъв филм! А каква музика!
    Ето предложение и от мен – Форест Гъмп… Какъв филм… И каква музика)))

    Like

  120. Нима и магията на тотото не се състои в това на цената на един фиш да си подариш няколко безценни мига, в които си истински късметлия? Попълваш числата, пускаш фиша и… сякаш без да искаш внимателно започваш на ум да харчиш парите си… представяш си, отмяташ, изживяваш момента отново и отново. А когато времето за теглене на числата дойде, вече, на практика, няма никакво значение какво точно се е случило… Така поне разсъждаваме ние, мечтателите! Поздравявам Деси за този вдъхновяващ подбор и благодаря за емоциите, които изживях, вдъхновена от текста! Стискам палци!

    Like

  121. Фантастични филми,които те оставят с усещането за влюбване!Гледат се 1+1+1+1… пъти и всеки път отварят сетивата за мечти.
    Успех,Деси!

    Like

  122. Чесно казано не съм гледал нито един от филмите, но определено ще поправя тази грешка скоро 😉
    Благодаря ти за хубавата статия!

    Like

  123. Сладки мечти и необратимо желание, изпълнено със страст, а защо не и солидна доза сюрреализъм като средство за освобождаване на разума…това са нещата, които мога да споделя за първите два филма, третият остава за домашна кино вечер…и във връзка с мечтите много бих искала да споделя с теб нещо, което съм писала в блога си
    http://primitivefusion.blogspot.com/2010/03/dreamworker.html
    Усмивки и успех от мен :))

    Like

  124. Прекрасна статия, коментарите също. Заинтригуваха ме! Георги и пеперудите не съм го гледал а както чета трябва 🙂 Поздрави на всички. И дано малките ги зарадва LG.

    Like

  125. Много вълнуващ и позитивен текст. Не познавам автора, но и не е необходимо, за да съм сигурна, че е прекрасен човек и родител.Успех в това състезание в името на 2-те!

    Like

  126. Статията е страхотна, а колкото до филмите – гледала съм Аризонската мечта, който е неповторим и съм го гледала 2 пъти, но никога не е късно и за още един 🙂

    Like

  127. Деси успя да ме зарибиш. Не съм гледал много български филми, не че съм предразположен, просто така се случи. Определено ще гледам Георги и пеперудите през уикенда и ще споделям после 🙂

    Like

  128. И аз все гледам да съм “малко напротив”. Всъщност не вярвам в повтарянето на хубавите неща – о да, искаме мигът да поспре, но той си отива: но идва нов миг! Да бих имал скандален изказ, бих казал, че и оргазъм с оргазъм не си прилича, любов с любов не си прилича. Тъй като го нямам този изказ, кротко бих противопоставил на Дебеляновото “мечтата смени безпощадна пробуда” своето – пробудено работете за мечтите си.
    Голямото малко изключение обаче е изкуството, по-точно консумацията му. И авторите на “Георги и пеперудите” откриват нови и нови неща при следващо гледане, неочаквани и за тях. Няма и музикално произведение, чиито нюанси да не отривате, като че нечути дотогава, при следващо слушане дори на един и същи запис. Няма картина или архитектурно постижение, които да не преоткриваме наново и наново. Това е изключението от “правилото за мига” – повторете и ще видите нови неща. Тайната е в творците, но може би е и у нас – в това, че се развиваме. Особена комуникация, новини при повторението, вечност заради смъртността ни.
    Carpe diem, прочее.

    Like

  129. Много е хубаво Десиии:-) Според мен 2 може да бъде повече от която и да е цифра, защото когато нещо ти хареса много, искаш да го видиш отново! Вторият път виждаш неща, които допълват красивия образ и правят любовта ти още по-голяма! Когато се върнеш третия път обаче вече може да забележиш неща, които не ти харесват толкова и да се чудиш как не си ги забелязал първите два пъти. Това е защото нещото, може вече да е започнало да ти омръзва. Тогава 2 наистина е и си остава повече дори от 3, 4, 5…:-)

    Like

  130. Много се забавлявах, докато четях статията! Пожелавам успех в играта и дано по-добрият да спечели!
    Стискам палци!

    Like

  131. Ами…. аз лично не съм много сигурна за повтарянето и пристрастяването, защото понякога 2 може да донесе и негативни реакции… И въпреки всичко останах с чувството на любопитство относно първият филм… дори претърсвам он-лайн пространството, за да го намеря.
    За Аризонска мечта няма да кажа нищо! Не е и нужно… 🙂
    А треетия…малко ми се изплъзва от концепцията за 2, но пак пробуди любопитство…

    Благодаря!

    Like

  132. Доста интересни трактовки има за числото 2:) Ето и моята:)- 2 е едно неустойчиво число и при него е много трудно да се създаде хармония. Две, това е положителното и отрицателното, голямото и малкото, светлината и тъмнината, топлината и студът, доброто и злото и т. н., между които има винаги борба.

    Like

  133. Статията е изпълнена с позитивизъм! Обичам да гледам филми, които оставят трайни петна в съзнанието ми. “Аризонска мечта” е един от тях, а останалите, ще ги приема като предложение за което ти благодаря!
    Успех!

    Like

  134. Страхотно! Не съм гледала фадо, но благодарение на статията на Деси съм ужасно привлечена! Ще споделя скоро дали съм повторила, потретила и…фадоирам завинаги.

    Like

  135. Докато четох, се замислих кои са филмите, които съм гледал повече от веднъж, целенасочено. The Matrix е един от тях.

    Успех в играта! 🙂

    Like

  136. Джони Деп, Фей Данъуей, Иги Поп, Емир Кустурица – в тази компания от мечтатели и готини откачалки, винаги съм се чувствала страхотно! Повече от два пъти. Музиката от филма избрах да е първата, която моят син да чуе, още докато бях бременна. А като бебе заспиваше на нея и затова горещо я препоръчвам, както за формиране на добър вкус,така и за да расте едно спокойно човече. “Георги и пеперудите” е истинско приключение за волни мечтатели, каквито трябва да има повече. А “Фадо” ще го гледам непременно! Заради първите два филма 🙂

    Like

  137. 2 е повече от 1 и аз със сигурност ще прочета статията за 3-ти път. Странно е как когато човек пише от себе си и по начина, по който чувства нещата, за да си сподели, се получава нещо красиво и заредено с оптимизъм 🙂

    Like

  138. Не подценявайте единицита, тя е началото на всичко. 1 е лидирът, а всички винаги се стремим да сме първи 🙂

    Like

  139. Ако едно нещо си струва то вие ще искате да го повторите. И още и още. Въпросът е да си дадете сметка, че 2 не просто е повече от едно. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги – филма, приятеля, града – все едно. Две не просто е повече от едно. Две е крачката, която правите към истинското обвързване.

    Like

  140. Много хубава статия – Мотивира ме да изгледам втория филм – Аризонска мечта, за който ме хваща срам, че не съм гледала все още!!
    Успех 🙂

    Like

  141. Деси, поздравляваме те за прекрасния материал, който си публикувала. Твоята творческа мисъл и задълбочения анализ могат да предизвикат всеки да побърза да гледа филмите и да сподели с приятели и близки своите впечтления. Споделените от теб мисли в “Две в едно” отново ни напомнят да бъде по-добри и да живеем в мир и сговор с заобикалящите ни.
    БРАВО ДЕСИ!
    Маша и Сашо

    Like

  142. Desi ,samo taka v sashtiq duh napred s takiva kreativni statii!Ot 3 filma sam gledal samo arizonska mechta,no pak mislq 4e i potretih,taka,4e qvno e vreme da vidq i drugite dva filma!Uspeh

    Like

    • Чудесни мисли!!!Прекрасни филми!В моята лична класация “Аризонска мечта” се намира сред челните места. Той е като сюрреалистична картина, която със всеки следващ поглед придобива нов смисъл и значение.Когато бях малка прочетох “Малкия принц” на Екзюпери и по “детски” се впечатлих и размечтах, когато пораснах я прочетох повторно и отново се впечатлих и размечтах. Сега имам огромна колекция от детски книжки – с неверояни истории и илюстрации – ежедневно разлиствам поне 2 от тях. Това постоянно повторение поддържа детските ми мечти и радостта от красивото във всеки мой ден!Повтарям…потретвам,продължавам!
      Успех!

      Like

  143. Поздравления за написаното!!!…сега разбрах, че и една друга Г-жа Бошнакова има, тази която е и с чувствен характер. Нямам преки впечатления от филмите, въпреки, че познавам даже част от екипа на първия, мнооого пъти съм си казвал, че не е нормално да не съм ги гледал, но сега явно ще го направя.
    Само ще добавя заглавие – Град Нула, руски филм от 90-те, ако го гледате 20 пъти, моля да не ме вините, сами сте си виновни, че ми обърнахте внимание….:)

    Петър Петров

    Like

  144. Аз бих прибавил и “Зона Замфирова”, защото колкото повече забелязваш устоите на корените, толкова повече се отваряш за красотата на бъдното!

    Like

  145. Деси, със споделените ти предпочитания към фадо музиката ме подсети, ще в началото на май има вероятност да съм в Лисабон. Е, едва ли ще чуя Mariza “live”, но…

    Like

  146. Две е винаги повече от едно, а фадо значи съдба. Ако се забъркат тези неща в една вкусна гозба, животът има невероятен аромат!

    Like

  147. 1+1 със сигурност “прави” повече от 2, каквото и да твърдят математиците 😉
    “Прави”… “крачката, която дели безразличието от влюбването” 🙂

    Много свеж поглед върху…”математиката” 🙂
    Успех!

    Like

  148. Дано, дано

    Ако до всяко добро същество
    застане поне още едно,
    ех, ще започне такъв живот,
    че само си викам “Дано”.

    Ако към тия две същества,
    прибавиш и още две,
    ти знаеш ли колко прави това?
    Най-малко хиляда и две.

    Дано, дано, дано, дано, дано, дано,
    до всяко добро същество застане поне още едно,
    тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
    че само си викам “Дано”.

    Тогава престава да те е страх
    и от страха те е срам,
    щом има някой с теб, с мен и с тях,
    щом няма никой сам.

    Щом ти е трудно не се колебай,
    не страдай току-така,
    ела приятел и лапата дай,
    аз ще ти дам ръка.

    Дано, дано, дано, дано, дано, дано,
    до всяко добро същество застане поне още едно,
    тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
    че само си викам “Дано, дано, дано”.

    Успех! 🙂

    Like

  149. Прекрасно изказана идея, с добри примери! Прииска ми се пак да изгледам “Аризонска мечта”, а “ФАДО” ме чака от няколко дни да му отделя време. Съгласна съм, че единствено нещата, които истински ни докосват остават, стават част от нашия живот. Желая късмет в играта!

    Like

  150. 2 е повече от 1 като количество, но не и по отношение на качеството,тръпката, емоцията и цялостното преживяване. Втори първи път няма как да има и в това е горчивата сладост на живота.:-)Тук се сещам за нещо смешно. Като бях тийнейджър и една приятелка ми предложи да пуша трева и аз й казаха, че не искам , защото знам, че от първия път не те хваща. Тогава тя ми отвърна :”Ама, то няма как да почнеш от втория път.”:-))))Успех в надпреварата!

    Like

  151. Аризонска мечта е невероятен! Чак накрая когато дадоха актьорите осъзнах, че съм гледала Брад Пит! Бях изумена, че не съм го познала! Луд филм. Това е любимия ми стил филми – непредвидими до последния момент!

    Like

  152. За съжаление съм гледал само Аризонска мечта, при това само веднъж. Обещавам да поправя не само тази грешка, но и грешката си, че не съм гледал другите 2 филма, а съм сигурен, че щом точно Вие ги препоръчате значи си струват!

    Успех в състезанието! Очакваме добрите новини!(за сигурната победа говоря… :))

    Like

  153. Деси , наистина ми припомни какво си мислех и какво изпитах , когато за първи път гледах Аризонска мечта.
    Припомни ми и как ценностите неща в днешния забързан свят остават на заден план .
    Благодаря ти , че ми го припомни 🙂
    И успех !

    Like

  154. Аризонска мечта е един от най-прекрасните филми, които съществуват, с това съм съгласна – останалите, определено искам да ги гледам след като прочетох какво се казва за тях! 🙂

    Like

  155. Когато видя цифри се стряскам, но въпреки наличието на такива изчетох с интерес публикацията.
    Вече съм в търсене на по-добрата страна на числата. 🙂
    А за домашно ще гледам отново “Георги и пеперудите”

    Успех

    Like

  156. @Bamfi

    “много ми е любим лафът, че ако едно нещо се случи веднъж, то не е задължително да се повтори, но ако се случи два пъти, задължително ще има и трети явно има защо.”

    Вече и на мен ми е много любим този лаф 🙂

    Like

  157. Както добре знаем, две купчинки с ориз събрани на едно място правят една купчинка с ориз… та в този смисъл отново и отново мога да гледам всички епизоди на Двама мъже и половина, за които все си мисля, че са трима!

    Like

  158. Прекрасна статия, г-жо Бошнакова! За мен беше удоволствие да я прочета ! Пожелавам Ви успех и да зарадвате дечицата с телефоните :))

    Like

  159. 2 понякога може и да е повече от едно, понякога и едно да е повече от 2. това е много сложно:) а 2 и 2 прави 22:) понякога разбира се.
    Само понякога:)
    никога нищо не се знае в този свят

    Like

  160. Браво интересно представяне на темата.Но едно ми е интересно като гледаш любимите ти филми пак и пак остава ли ти време да изгледаш някой друг?

    Like

  161. Мен ме беше страх да гледам “Георги и пеперудите”, благодарение на Деси го гледах, наистина страхотен филм и идея.

    Успех!!!

    Like

  162. Силно и вярно! Определено предизвика интереса в мен за 2 от филмите!

    Успех! Стискам палци! 🙂

    Like

  163. Повторението на даден филм определено е стъпката към това до го задържим завинаги и да се влюбим в него, и наистина е пристрастяващо да гледаме този филм отново и отново,независимо , че знаем как свършва да тръпнем докото го гледаме

    Like

  164. Замислих се колко мечти оставяме да паднат на земята и да бъдат тъпкани, и как имам нужда от опресняване на мечтите си, които имахме като деца… Ежедневието е успяло да замъгли детския поглед, но може би ако се огледаме малко повече, ако се понапънем малко повече…
    Не изоставяй мечтите си, работи мечтите си и инвестирай в мечтите на другите! Накрая, точно преди да заживееш мечтата си, трябва да простиш на всички, които не са повярвали в нея и са ти казали “Тая няма да я бъде”. Точно тогава ще бъдеш достатъчно освободена да заживееш и изживееш напълно мечтата, която си имала в детствтото…
    Супер статия! Благодаря!

    Like

  165. Знаеш ли, аз също си имам няколко такива филма, които след като повторих, се наложи да потретя. Един е български (може би защото не съм гледал “Георги и пеперудите”?) – това е “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Другите са “Сибирският бръснар”, “Амели Пулен”, “Вода за горещ шоколад”. И те разбирам напълно 🙂

    Ще трябва да изгледам и твоите!

    Like

  166. Деси,
    аз лично много се радвам, че си ни дарила с две Увекиндчета:)…и то какви!!! 2 е повече от 1:)
    Успех
    Зари

    Like

  167. “Аризонска мечта” като филм не ми хареса. Но Кустурица беше ракетата носител на Брегович и с този филм той наистина стана световен и космополитизира балканската музика. Саундтракът и към “Аризонска мечта”, и към Underground заживяха своя собствен живот, без да е необходимо да си спомняш дори за филмите.

    Like

  168. Като пристрастена към киното ще ти кажа, че любимите филми се променят с нас самите. Защото киното не е просто чужда история на лента, то е и част от нас, припозната в него. N1,2 и 3 от твоята класация може да ги гледаш на глътки през година и пак ще имат различен вкус. 🙂 Enjoy!

    Like

  169. Зареждащо и истинско! Георги и пеперудите ми е любим… Лично на мен ми е изключително трудно да направя своята класация топ 3, защото: първо, напоследък ми е почти невъзможно да се впечатля от филм, който съм изгледала на голям екран (последният хубав за мен беше “Речта на краля”; повечето филми, които значат нещо за мен, са български и толкова ги харесвам, че ми е трудно да ги подредя:)

    Like

  170. Деси, заплени ме описанието ти на Фадо и Георги и пеперудите, които не съм гледала, но ще направя. Успех в състезанието и ако можеш да спечелиш два телефона, иначе трябва да почнеш да съставяш график за споделяне между двете деца 🙂

    Like

  171. За филма на Саура – Фадо, напълно споделям мнението Ви… уникален филм с уникален заряд :))) Другите филми вече са в листата ми и при първа възможност ще ги изгледам. Страхотен материал! Успех! :)))

    Like

  172. За съжеление съм гледала само “Аризонска мечта”, снощи ми беше не за 2ри , а за 222222222 път.Определено вече знам кои ще са двата филма , които ще гледам днес :)Публикацията наистина предивика интереа ми къмГеорги и пеперудите и към фадото…:))Успех!Опредлеено си залужава щом е за двете Ви душички малки :))

    Like

  173. Няма нищо по-хубаво от една добре разказана история,а добре разказана история, която докосва сърцето и душата ти се превръща в твоя собствена. Затова обичам киното, изживяла съм не една и две истории, които са ме преизпълнили с красота и обич, и са ми давали надежда и смисъл.

    След прочетеното те познавам, разбирам и осмислям напълно. Кажи ми кои са твоите филми за да ти кажа какъв човек си:)!

    Ще перефразирам Алхимика с “ако едно нещо се случи веднъж, може и да го броим като изключение, но случи ли се втори път със сигурност ще има и трети”

    и ще кажа, че ако едно нещо се случи два пъти се превръща в съдба 🙂
    .

    Like

  174. Че две е повече от едно – това е ясно. Интересно е колко прави 2 без 1 ? Например, когато отглеждах малките си деца, старите хора казваха, ако го няма едното дете все едно си без дете… Практиката го доказа, вместо шум и врява у дома се възцаряваше някаква неестествена тишина, когато вкъщи беше само едното дете…
    Сигурно мога да изброя не 3, а 30 филма които бих гледала отново и отново, а в последно време, когато купувам книга се питам дали ще я прочета отново.

    Like

  175. Може би не е случайно, че точно сноши даваха Аризонска мечта по някоя телевизия. Много хубава статия, която ме накара да се замисля за моите любими филми..и тези на детето ми, които и аз започнах да гледам по много пъти…и за нещата които ни правят щастливи. Защото ако повториш нещо няколко пъти, значи наистина ти харесва…и трябва да си търсим повече нови неща, които искаме да повтаряме…

    Успех 🙂

    Like

  176. Arizona si e otdavna klasicheski shedyovar. Kato dobavim i chicho Iggy kak tika neshtata. No comment. Za purvia se zaintriguvah. Opredeleno shte go gledam. Istinska muzika ne e samo fadoto I’m afraid. Thumbs up.

    Like

  177. Хей, Деси, развълнува ме и то как… Ей така, с простата истина в “Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги…”

    Две Е повече от едно – също както в танго, where it takes two to tango… Или както е при аурата на двама влюбени. Замисляла ли си се откъде идва добре познатият символ, с който изобразяваме сърце? 😉 (http://images.suite101.com/2508599_com_auralovers.jpg). Или пък Ин-Ян – хармонията на противоположностите.

    Ех, Деси, размисли ме… 🙂

    Успех!

    Like

  178. “Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще се случи още веднъж” – та в този ред на мисли, какъв е смисълът да гледаш един филм втори път, ако той не те е грабнал още с първото гледане и не става ли след вторито гледане просто навик да го гледаш пак и пак?!…хората са казали “повторението е майка на знанието, но и баща на затъпяването”…
    P.S. Успех с печеленето на наградата

    Like

  179. Не знам дали, защото съм зодия Близнаци и в тялото ми живеят две души или защото съм преживяла събитие, заради което в момента живея втори живот, но винаги съм била на мнение, че две е повече от едно. Може би просто така съм усещала както себе си, така и света около себе си. С течение на времето се доубеждавам в истиността на този факт. Затова статията много ми допадна, а пожеланието ми към авторката е да успее да зарадва двете си дечица, защото радостта отново ще е двойна- било то от гледна точка на двете детски души или погледнато от страната на авторката- радостта не само от победата, но и от грейналите очи на малчуганите, или просто нашата радост, че сме помогнали… Откъдето и да го погледнем две е повече от едно….!!! :))) УСПЕХ!

    Like

  180. 2 е повече от 1! И всяко хубаво нещо в живота човек иска не само да го повтори, а и потрети, почетвърти, попети…
    Смятам, че това важи за всичко, което носи удоволствие на душата! Защото опитал веднъж искаш още и още 🙂

    Like

  181. Моята любимка Мей Уест казва, че това, което си струва да се прави, си струва да се прави бавно. 🙂 Аз бих я редактирала – струва си да се прави поне два пъти. 🙂 Или колкото може повече. Филми, книги, музика – живея ги отново и отново – защото всеки път са различна емоция, разкриване, проглеждане, истина. И колкото повече – толкова повече. 🙂

    Like

  182. “Две не просто е повече от едно. Две е крачката, която правите към истинското обвързване.”

    Как го измисли това 🙂 Стоя и се чудя 😀

    Like

  183. Не съм гледал нито един от филмите, но определено веднага щом “оставя” този коментар ще се “отбия” до някой torrent 🙂 При такова описание как да не поискаш да разбереш повече! Не съм много сигурен, че 2 води до пристрастяване…ако е така всеки, който има 2-е деца е трябвало да прави и 3-то и 4-то :)))) или се пристрастяването е само до момента на правенето (мисля, че не е нужна червена точка).Както казваше един Търговски директор “на децата най – хубавото им е правенето”. Както и да е…
    Стискам палци и успех, Деси!

    Like

  184. Хареса ми последното, което прочетох:
    “Ако едно нещо си струва то вие ще искате да го повторите. И още и още. Въпросът е да си дадете сметка, че 2 не просто е повече от едно. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването. Ако повторите и ви хареса – значи ще го задържите завинаги – филма, приятеля, града – все едно. Две не просто е повече от едно. Две е крачката, която правите към истинското обвързване.”

    Вярно и хубаво казано! 🙂 Не съм гледала и трите филма, затова няма да коментирам тях, но мога да кажа какво означава тази фраза за мен самата, пречупена през моята призма. От личен опит твърдя, че ако имаш например любим приятел, без значение че 1000 пъти си ходил с него на кафе, просто защото неговата компания ти е приятна, отново и отново би излязъл с него и това няма да бъде скучна рутина,(както някои казаха) защото всеки път ще преоткривате все нови и интересни неща. А цялата тази магия помежду ви е започнала именно от 2рия път(среща) нататък …:) Аз съм щастливка да имам такъв човек до себе си 🙂
    И 2 е повече от 1, защото всъщност 2 мисли като 1- или както се пее в песента 2 become 1 😉
    Успех!

    Like

  185. Уникално е когато можеш, да си поърпевш от прекрасните усещания. Истината,е че когато повтаряш нещо,то има защо! Когато минеш през едно и влезеш в две следва и три и въпрос на време е докъде ще стигнеш и до колко! Цялата истина е да очбиаш и правиш това което те прави щастлив, кара те да се чувстваш добре и да продължаваш да го правиш, човек живее чрез това. Много хубави мисли, изразени с голямо чувство и с унилано провкиран усет на всичко потръпващо в душата и цялото същество на човек. Не съм гледал “Фадо” но ще се постарая да го гледам. Благодарности, за разширения, обогатения и красив свят в теб който предлагаш, изпълнен с огън, страст и нежна топлина, пареща и затихваща дъха на всеки читател!
    С уважение: Пламен Ганов

    Like

  186. Благодарение на Деси и блога й и аз открих толкова прекрасни неща. Участието й в конкурси, както винаги е много впечатляващо. Жива съм и Морето в мен открих точно, когато ми бяха най-необходими. След това великолепно представяне всеки би искал да гледа и трите филма, и то не само веднъж 🙂 Успех, от сърце!

    Like

  187. Желая успех на начинанието ти! Изобщо не е лесно да провокираш стотици хора да коментират един текст.
    Този тук си струва и ми напомня за моите 2>1 филми като “Изкуплението Шоушенк”, “El Mariachi”, “Хрониките на Ридик” 🙂

    Like

  188. Тези игри станаха много спамерски, но понеже си мой човек, ще дам един глас в твоя подкрепа. Успех! 🙂

    Like

  189. Филмите са чудесен начин да бъде илюстрирана позитивната идея, но този път за разнообразие реших да бъда “лошото ченге”… Деси казва – ако го гледаш/направиш втори път, значи наистина ти харесва и ще го правиш още много пъти, ще се влюбиш, нещото ще стане част от теб. Така е, но нека не забравяме, че докато все още броим до 2, до 3, до 5-6 дори нещата могат да изглеждат сякаш надграждаш хубавото и то става още по-хубаво. Смея да твърдя, че след второто харесване вече си на път да създадеш навик, да акумулираш отговорност към онова, което харесваш – тоест, необходимостта да го защитаваш, да го превърнеш в свое верую и да тръгнеш да търсиш съмишленици… и трети вариант – започваш да се пристрастяваш. И няма никакво значение дали се пристрастяваш към алхокол, цигари и други стимуланти или към философски концепции, или към маршрута, по който минаваш всеки ден, към колата си, или към телефона си… при всяко положение ставаш зависим от онова, което харесваш. Аз поне много внимавам, когато усетя, че нещо ми е харесало истински. Позволявам си то да ме увлече, разрешавам му да бъде част от моята идентификация, но се опитвам да наблюдавам и моментът, в който се оказва, че то ме рамкира. Тогава, дори и в началото, леко насила, настървено търся ново харесване… иначе се зацикля. А тогава геометричната (или аритметичната, не мога да преценя) прогресия лесно се обръща в минусова. Чудесно е да си харесвате неща и да ги повтаряте, докато станат част от вас. Но никога не забравяйте да разширявате света си. Отново от кота нула.

    Like

  190. Ех.. В живота на всеки има по един Георги 😉 за хубаво или за лошо 😉 тъкмо бях решила този уикенд да се заредя с българско кино и ще! 😉
    П.С. а към филмите, които гледаме повече от веднъж, броят ли се сериалите хихи 🙂 като “Бар Наздраве” , “Приятели” (околооо… хм.. 4 пъти..?), “Pushing Daisies” (!!! слабо известен – страхотен 😉 )

    Like

  191. Споделям страстта към музиката и испанската култура. Определено текстът докосна душата ми 🙂

    Like

  192. Браво, Деси, много дбро… Само не ме карай да казвам аз филмите, които съм гледал повече от 5 пъти, че ще излезе един интересен списък с дебилни комедии, психо филми (седем), японски класики (седемте самураи) и какво ли още не… 🙂

    Like

  193. Да, 2 е > от 1, макар че всичко е ЕДНО, както казва Ричард Бах… Според мен е важно да искаш пак и пак да гледаш един филм след като го имаш за себе си. Да живеят торентите, но колко пъти сте гледали филм след първо гледане?… А имаше времена, в които се залепях за телевизора само защото повтарят нещо, което ми е харесало първия път. Сега се замислих колко дискове съм натрупала на принципа “да си го имам”. Но пък има шедьоври (не според критици или блокбъстърски класации), които са на почетния първи ред, нищо че ги гледам рядко, ама то е нарочно, да е кефът още по-голям. Сори, Деси, не ни съвпадат много, с изключение на Саура, и то не всичко, и музиката към “Аризонска мечта”. Нея съм я слушала има-няма само 5000 пъти преди да гледам филма (после не съм ги броила)и твърдя, че тя ми беше нещо като курс по трениране на въображението. Успех в състезанието!

    Like

  194. Аз бих добавила и “Тигър и Дракон” заради много качества, но и заради репликата “A sword by itslef rules nothing. It only comes alive in skilled hands”. Така е с много неща в живота. Сами по себе си не означават и не могат нищо. За това и 2 е повече от 1 😉

    Страхотна статия, Деси! Поздравления!

    Like

  195. Благодаря за прекрасната статия 🙂
    Всеки, оценил изкуството на повтарянето, не говори… защото знае всичко 🙂

    Like

  196. Когато прочетох стимула ти да активираш коментарите на толкова много хора си казах – ама разбира се, че ще се включа! Двете ти деца са щастливи да имат майка като теб, а ти щастлива да имаш деца като тях 🙂
    По темата 2>1. Аз знам, че си е цяла арабска поговорка – ако веднъж се случи нещо, то може никога повече да не се повтори. Но ако нещо се случи два пъти… със сигурност ще има и трети. 2 е отнова число, с което прекрачваме себе си, и създаваме споделеност, даваме си шанс да бъдем щастливи пак и пак…и пак
    Наслука!
    Яница

    Like

  197. Аризонска мечта е филм с неповторима атмосфера и музика. Някои филми просто трябва да се гледат по два пъти за да бъдат разбрани. 🙂
    Другите два филма не съм имал удоволствието да гледам.

    Like

  198. Е как, нормално е когато нещо ни е харесало, та дори и най-елементарно да се връщаме пак към него а ако ни е жигнало и емоционално -съвсем.Всеки го прави и е нормално да е така.
    Днес ще си облека червената тениска, защото ми харесва повече от всяка друга 🙂

    Like

  199. Благодаря за хубаво написаните думи 🙂 Особено ми хареса “Въпросът е да си дадете сметка, че 2 не просто е повече от едно. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването…”. Поздравления, много точно казано 🙂 УСПЕХ!

    Like

  200. Две е крачката, която дели безразличието от влюбването 🙂 Верно.Няма начин да не се проявява и на много други места 2>1 .
    Успех

    Like

  201. Здравей Деси, интересно наистина, особено що става въпрос за това дали 2 е повече от едно, но пък 1 е преди 2, ама пък е по малко, ама пък е първо, ама пък …… пффффф обърках се. :):):)

    Like

  202. За Аризонска мечта съм съгласен 🙂 За Георги и пеперудите чувам за първи път обаче, чудя се къде може да се гледа 🙂

    Like

  203. Българският филм не съм го гледал, испанският и сръбският (щото аризона дриийм май само се случваше в сащ) си ги спомням мъгляво. Явно не съм “сериен” зрител. от Аризона дрейм си спомням по-ясно анонса който му направи Иги Поп по МТВ, тогава май беше гост-водещ на “120 минути”. Беше се напушил и гушкаше една надуваема кукла която представи, като своя съпруга. Говореше й за риби, които идват и си отиват и т.н., и същевременно представяше саундтрака към филма. Звучеше горе-долу така http://www.dailymotion.com/video/xb8iy3_tom-waits-iggy-pop-coffee-and-cigar_music Ако някой изрови това представяне ще почерпя. Бих го гледал още веднъж …

    Like

  204. Две е повече от едно, но винаги първотото е по-красиво, запомнящо се и понякога повтарянето разваля красотата на първото, когато говорим за преживявания и емоции. Когато имаш две тетрадки, а не една – е по-добре 🙂

    Like

  205. Аз подкрепих няколко участника в тази игра… не си спомням дали и теб съм подкрепил… ама с риск да се повторя… успех 🙂

    Like

  206. Деси и 3-те филма говорят много за теб … – ако кажем, че човек е 1, то книгата, филмът, музиката, които харесва са неговото 2 – това, което помага на хората да разберат неговата душевност, да го познават по-добре. всяко 2 добавя към 1-то нов аспект и ти помага да видиш човека ‘повече’, дори да не го виждаш всеки ден

    Like

  207. Ако не бях прочел статията и коментарите, щеше да ми е неудобно да си призня, че гледам поне по два пъти почти всички филми които ми харесат… Има и такива които съм гледал по 10 пъти и си ги “преговарям” отвреме навреме.:-)

    Like

  208. Деси,
    Статията ти е наистина прекрасна. Стискам палци да спечелиш. Когато нещо те изпълва с ентисиазъм и те кара да се усмихнеш задължително трябва да го повториш. Така ще аз със сигурност ще я прочета още веднъж .

    Like

  209. Любими филми гледам по няколко пъти. Правя това през определен (не много къс) житейски период и по този начин виждам филма по новому, с други очи и дълбочина. (Същото, между другото, важи и за книгите…)

    Like

  210. Наистина хубави филмчета, особено “Фадо” – невероятен филм с уникална музика!
    Успех!

    Like

  211. Благодаря на всички за коментарите! не съм си и мислела, че мога да предизвикам толкова мисли с едно просто математическо твърдение, че 2>1. Много въпроси зададохте, много идеи споделихте и аз наистина съм признателна. Благодаря че ви има и че съм ваша приятелка!

    Like

  212. Страхотни фимчета, особено “Фадо” – невероятен филм и уникална музика!
    Успех Деси!

    Like

  213. “Koi bi gledal film poveche ot edin put?” – ami az naprimer…. kakto i lyubima kniga bih preprochel… Napulno sum suglasen s Паулина Георгиева, che vuzpriyatiyata se promenyat s nas samite. Gledal sum nyakoi filmi poveche ot dvaiset puti i vseki put sum otkrival po neshto novo, koeto ne sum zabelyazal predi. Uspeh Desi, vyarvam v tvoya izbor!

    Like

  214. Как да се изразя…Гледал съм “Аризонска мечта” достатъчно отдавна, за да бъда достатъчно обективен. Когато беше модерен ( преди около 15-17 г.), доста се говореше за него, музиката му се превъзнасяше…честно казано, ми се стори доста претенциозен, с преекспониран интелектуален прочит на ситуациите и постановката…отнесен, неадекватен, с крайно неясно посляние/послания…
    Осмелявам се да кажа това, с пълното съзнание за бурята от критики, която ще последва – “каак, видите ли, тоз си позволява да не благоговее пред таз светиня на киноизкуството !”……
    Ами не благоговея….и да си кажа честно, не разбрах защо е толкоз велик този филм. Във всеки случай не робувам на всеобщото мнение или на посоченото ми, ако ще от най-интелектуалните и тънкочувствителни културтрегери….

    Like

  215. Страхотен начин да обясни колко е важно човек да може да мечтае. От филмите съм гледал само единия, но със сигурност сме запали да намеря другите и да ги гледам. Поне по два пъти. 🙂

    Like

  216. Има много филми, които съм гледал повече от веднъж и пак гледам с удоволствие когато ми попаднат. Хубавото си е хубаво … 2 е винаги повече от 1

    Like

  217. 1 е много самотно. Хората не са създадени да бъдат сами и всеки търси своето 2, за да се почувства цял и истински. Що се отнася до филмите, макар и моята лична класация да е по-различна, съм напълно съгласна,че човек открива филми и книги, които кореспондират с неговата душевност. Именно те са тези, към които се връщаме многкратно, които преоткриваме всеки път от които имаме нужда в определени моменти.Успех!

    Like

Leave a comment