Ходи ми се на опера!

Това успях да кажа, след като гледах филм за живота на Пучини по някой от телевизионните канали. Зададох си и още много други въпроси от рода на защо днес не се пишат опери, защо хората нямат нужда да ходят на опера, къде е мястото на операта в забързания дигитализиран 21.век… Въпросите валяха един след друг, и всички те провокирани от една музика и един живот, отдаден на музиката. Гледайки филма наистина си казах: Ходи ми се на опера! И не се шегувах. Истински ми се ходеше. Имах нуждата да потъна в музиката и гласовете и да се пренеса в един друг свят.
И, може би ще се изненадате, но след няколко дни получих две покани за “Бохеми” от Джакомо Пучини. Бях истински развълнувана от много съвпадения. Но най-много се вълнувах от факта, че тази постановка е в рамките на проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена”.
Това представление носи такъв заряд, че е трудно да останеш равнодушен. Трудно е да не допуснеш музиката да те завладее. Неизбежно е да се предадеш на магията на гласовете на тези млади хора. След края – имах отговори на всичките си въпроси, породени от филма за Пучини. Ясно ми стана, че операта си е тук, че операта е едно изживяване, което не може да се замени, и че просто аз съм оставила операта да ми се измъке.
След края на представлението си обещах, да не чакам следващия биографичен филм за композитор, за да си доставя прекрасното изживяване да потъна в света на музиката.

А вие, кога за последно ходихте на опера?

3 thoughts on “Ходи ми се на опера!

 1. Искам , и може би ще опитам да отида.Това изкуство е също много близо до мен .Когато мога си позволявам забежки в тази посока.

  Like

 2. Десислава,

  Кога стана калайджия, кога ти почерня задника. Кога стана зам. ректор на НБУ, кога започна по тарикатски начин да хвалиш инициативите му, да се подмазваш на Богданов. Имате там един Михаил Неделчев, дето де легнеше, де станеше говореше за Иван Богданов (бащата на Богдан Богданов) и за НБУ и стана почетен професор. Ти ректор ли искаш да ставаш?

  Недостойно е това, което правиш. Гледала си по някоя от телевизиите филм за Пучини. По коя? Или ти трябва повод, за да похвалиш инициативата на НБУ. Излагаш се!

  Георги

  Like

  • Здравейте Георги,
   Благодаря за интереса към блога ми. Виждам, че следите какво се случва в НБУ.
   Мога само да ви кажа, че представлението си струва всяка секунда. Ако не беше вярно, нямаше да го напиша. И съжалявам, че не си спомням по кой канал гледах филма:(
   Ценя блога си, който е за по-добрата страна на нещата, и споделям добрите неща – според мен.
   Вие имате пълното право да не се съгласите.
   Надявам се, публикацията ми да не е успяла да развали Коледното ви настроение. Пожелавам ви много здраве, късмет и добри хора около вас.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s