Idiocracy & Възхвала на глупостта = идеална комбинация

Сигурно и вие като мен сте убедени, че на този свят няма нищо случайно. Само дето ние си мислим, че има. Защо се сетих за това.
Един приятел, с когото се запознах чрез прекрасната идея на Майк Рам – Клуба “Спри и помисли” ми препоръча да гледам филма Idiocracy.
На следващия ден съвсем случайно намерих една книга, която търся от много време – Възхвала на глупостта на Еразъм Ротердамски.
Не мога да не споделя сходството в мислите на двама автори живели през толкова различни времена и общото им виждане докъде можем да стигнем, ако продължваме да не мислим, да не се развиваме и да консумираме единствено и само неща за стомасите си.
Много бих искала този филм и тази книга да достигнат до повече хора, които да прогледнат и да си дадат сметка, че най-важното са те самите и техните мисли и чувства. Само така ще преоткриваме постоянно по-добрата страна на нещата.
Ако се чудите докъде може да стигнем, гледайте филма. Той ще предизвика много смях и мисли, което пък може би ще ни помогне, филмът да си остане само филм, а реалността да се промени. А може да прочетете и книгата, и тя ще ви размисли и развесели. Важното е да помислим върху факта, че утре се прави днес и не от другите, а от нас самите.

2 thoughts on “Idiocracy & Възхвала на глупостта = идеална комбинация

 1. Само, че:
  Някой прави своето утре.
  Друг утре-то на няколко хора.
  А трети – на всички, в това число и на нас! И ако… 😦

  Like

 2. Idiocracy, като си го дръпнах в началото ми изглеждаше като поредната глупава фантастика, но след първите 30 минути направо се учудих колко реално изглежда всичко, особенно рекламите, които бяха навсякъде. Президента (дето излизаше с една пушка и викаше) също много яко показва колко жадни за зрелище ще са хората в бъдещето (евентуално)
  ПС: Wall-E, също до някаква степен набляга на тази визия на бъдещето, само, че с доооооооооооооооооооооста по-голяма доза романтика а и все пак в правенето му е замесен и българин. Много интересно анимационно филмче (за пораснали), в което има максимум 10 реплики, ако не сте го гледали – направете го.
  ППС: http://www.youtube.com/watch?v=UblUO0LjPUg

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s