Как гласуват хората?

Преди да ви отговоря на въпроса, ако не сте попълнили анкетата, която провеждам, кликнете тук.
А сега ще ви разкажа една приказка, която прочетох наскоро в книгата на Хорхе Букай “Нека ти разкажа”. Ето и приказката накратко, изводите всеки сам може да си направи.
Бухалът, който бил живял при хората, решил да научи животните на начина на живот на хората. И животните организирали конкурс за най-добър певец – всеки пял и всеки гласувал. Когато започнали да броят гласовете, се оказало, че само човекът (той гласувал за себе си) и магарето (то гласувало за друг) не са гласували за магарето. И така магарето, което само си дало сметка, че не може да пее, било избрано за най-добрият певец сред животните. Защото другите гласували за магарето, с мисълта, че няма как да спечели, защото не може да пее и така те имат шанс да победят.
Но както казваме ние хората – Глас народен, глас Божи.
Не искам да правя аналогии с изборите от вчера, нито да навеждам на мисли за изборите след месец, но не ми се иска да бъда част от тези, които ще изберат магарето за най-добрия певец.
Все пак, добре е, че тази приказка я има, и ни кара да се замислим за начините, по които правим своите избори – независимо дали става въпрос за гласуване или друг вид избор. Много ми се иска да намерим сили и да избираме най-доброто, а не най-лошото. *

* С този пост не искам да обиждам магаретата, просто в сравнение със славеите, например, очевидно пеят по-немелодично.

4 thoughts on “Как гласуват хората?

 1. Това са магарешки работи, при нас хората не става така. Пък и има цял месец време за премисляне! Нали знаеш: КАКВОТО ЧОВЕК СИ НАПРАВИ САМ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ!

  Like

  • Мисля, че и цял месец да има пак магарето ще спечели. Дано не съм права, но разликата е, че при нас хората магарето си е сменило кожата и пее на конкурса на чужд плейбек.

   Like

 2. Хубава история, толкова много хора я похвалиха тази книга, явно ще трябва да се прочете. Лошото е, когато се самоубедиш, че магерето, за което гласуваш е славей, само защото не можеш да видиш други славеи.
  ПС:Магеренцето изглежда много нещастно за току-що спечелило горският Music idol

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s