Когато нищо не може да те спре!

Постоянно чувам от хората около мен, че не четат блогове, защото там само се плюят разни идеи, хора и т.н.
Това абсолютно не е вярно и сигурно блогърите ще трябва да направим нещо, което да промени тази нагласа.

Но днес искам да споделя нещо, което прочетох през почивните дни и не ми излиза от главата. Защото абсолютно вярвам, че независимо от всичко, ние сме тези, които искаме и се борим да направим това, което искаме. И ако го искаме много силно ще успеем – нищо не може да ни спре. И да споделя една мисъл, която чух от филма “Доктор Куин лечителката”.
Преди много време, когато даваха този филм с д-р Куин бяхме бременни по едно и също време. Тя се срещна с една възрастна индианка и тази жена, каза нещо, което никога няма да забравя:
Много е лесно да превърнеш децата си в това, което ти искаш те да бъдат. Много е трудно, но си струва, да ги оставиш да бъдат себе си.

Като родител ще се опитам да не преча на прекрасните си деца да намерят себе си и да бъдат щастливи, независимо дали тяхната представа за щастие съвпада с моята.

Искам да поздравя всички родители, които са успели да последват съвета на Стинг в една от страхотните му песни, в която казва “Ако  обичаш някого , дай му свобода”.

Всички тези мисли се породиха от това, което научих за миналото на Паоло Куелю.

Родителите му искали той да има сериозна работа и да стане адвокат. Той искал да стане писател. И за да избият от главата му идеите за кариера на писател, те няколко пъти го пращали в психиатрична клиника, където го подлагали на електрошокова терапия, за да му избият идеите за писане от главата. Представяте ли си това?
Аз направо се потресох и не мога да го проумея.
Благодаря на силата на волята му, защото литературата щеше да загуби без явлението Куелю. Явление, без да давам оценка на книгите му – има си читатели, които ясно показват дали си е струвало да се бори за мечтите си.

Искам в този пролетно снежен ден да се обърна към всички родители и да ги помоля, да не превръщат децата си в себе си. Нека намерят сили и ги отставят да намерят своя собствен и уникален път в живота.

Няма по-голяма радост за всеки родител от това да види радостта в очите на детето си.

Хубава седмица и нека пролетното настроение надвие последните напъни на зимата.

И понеже явно съм един нереализирал се диджей ето и песента на Стинг.

8 thoughts on “Когато нищо не може да те спре!

 1. Хей, тази реплика от “Д-р Куин” и аз я помня (виж, деца още нямам, макар че съм позакъсняла) :)… А за Паоло Куелю не знаех… срам за родителите му. Невероятно е колко далеч може да стигне човек в безумията си. Има 1 мисъл от Морган Скот Пек: “Най-големите беди на тоя свят се причиняват от хора, абсолютно уверени в своята правота.”

  Like

 2. Поздрави за чудесния пост! И аз се опитвам да не влияя съзнателно на сина ни, но си мисля, че всички родители несъзнателно влияем на децата си, поне докато живеят с нас, заради средата която създаваме – за какво говорим у дома, какво четем, какво гледаме (и не гледаме) по телевизията, каква музика предпочитаме… Дано успеем ;-).

  Like

 3. Разплаках се, когато прочетох това! Аз исках да стана театрална актриса, но понеже това не е “добре платена работа” татко ми успя да ме “извади” от театъра, но не извади театъра от мен! Сега не пропускам представление, което ме грабва и плача винаги, когато то свърши и може би аз ръкопляскам най-много! Най-голямата ми тайна до скоро бе, какво точно уча в НБУ! Но когато изгубиш първата си любов, се бориш със зъби и нокти да не изгубиш и втората! Скоро ще завърша и това ще е моята победа! А ако успея и да се реализирам ще спечеля не само битката, а и войната да бъда себе си!
  Обещала съм си, че ако някой ден моето дете иска да лети, заедно ще направим криле!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s