Кога за последно бяхте в библиотека?


Днес, докато чакахме на поредното задръстване на светофара, синът ми ме попита:
Мамо, може ли в почивните дни да отидем в библиотеката под нас и да си взема книга за четене?

Ако не бях спряла, сигурно щях да катастрофирам от учудване.
И сигурно мнозина от вас ще кажат, че си го измислям. Но не е така.
Просто детето е случило на учители и училище и там, пък и с помощта на родителите, се създава отношение към книгата.
Замислих се, от кога не съм ходила в библиотека у нас? Казвам у нас, защото когато съм в Америка най-редовно съм или в библиотека или в книжарница. Тук някак си все не остава време или е по-лесно да поръчаш книгата от Амазон.
Но спомнете си онази магия на книгите, която ви завладява, онази толкова мъдра тишина и тихото прелистване на страниците. Толкова много ми липсва това усещане.
А на вас?
Знаете ли, че в Софийската библиотека има много нови книги на английски език?
Чували ли сте за разходка на децата из библиотеката? За нещо, което се случва в библиотеката и може да плени детското внимание? Аз не, пък съм таргет група на подобни събития.
Защото тишината ме влече мен и приятелите ми, които въпреки че на възраст са пораснали, сме си едни малки деца. Но малките малки деца не искат тишина, не искат задължения, искат приятни приключения в света на книгите. Какво правим ние възрастните, за да им покажем красотата на този свят? За жалост голяма част натискат бутона “On” на дистанционното и не хабят енергия, но и не развиват фантазия.

1 thought on “Кога за последно бяхте в библиотека?

  1. Хм, не знаех за Столична библиотека и английските книги. За последно бях там преди 2 години, когато без да искам ги завлякох с няколко книги. Май вече не остана подобно място в София, което да не съм повредила с лошия си навик, но ще се поправя 🙂 Добре, че Националната библиотека не отпуска книги за вкъщи… Там ми харесва, защото има и доста интересна периодика.
    Като цяло съм оптимист. Да, библиотеките са важно място, но книжарниците са по-важно като че ли. Те са живата тъкан, а библиотеката е архивът. Така лаишки си го обяснявам. А положението с книжарниците много започна да задобрява в последно време. Това пак по субективни оценки. Значи важната стъпка е направена.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s