За добрата страна на кризата

Преди близо 100 години Уолтър Липан написа, че хората не реагират на действителността, а на възприятието си на действителността.
И за съжаление нищо не се е променило вече толкова години.
И независимо дали има криза или не, ние сме в криза, защото така възприемаме ситуацията.
Но ние, а не някой друг, можем да влияем върху възприятията си. И дори и да има криза, ако приемем, че сме в криза и се оставим на кризисното настроение, то наистина ще изпаднем в дълбока криза.

Затова аз няма да й се дам, въпреки че ми трябваше време да събера кураж да не променя заглавието на собствения си блог.

В крайна сметка и в кризата има нещо хубаво. По-скоро много хубави неща, сред които:

– започваш да мислиш и можеш да родиш нещо ново
– имаш време за онези неща, за които иначе все не ти остава време
– имаш време за семейството си и приятелите
– имаш възможност да експериментираш
– …..

Много ми се иска заедно да довършим този списък и да кажем на кризата: Няма да ти се дадем! Върви си!

5 thoughts on “За добрата страна на кризата

 1. Аз си намерих работа точно в разгара на кризата. И то, защото търсих много упорито. И установих, че няма извинения за това, което искаме, но не ни достига смелост да осъществим. И когато имаш работа, и когато нямаш, винаги можеш да правиш това, което ти идва отвътре и кара тялото ти да се затопли от щастие…

  Like

 2. Съгласен съм, че кризата е криза, защото ние я виждаме като такава. Неведнъж съм го казвал и писал. Вместо да впрегнем мозъчетата си, ние се поддаваме на външни фактори, на нечия жажда за лесна сензация и драма… И в крайна сметка ние сме си виновни за кризата, а не някой друг.

  Like

 3. Криза, криза…само за това слушам напоследък! Аз като неработеща и нетърсеща за момента работа, получих две предложения за работа по специалността си – ПР. Не знам…че има криза има, не можем да го отречем, но все пак всичко е подсъзнателно. Рецесии има почти на 50 години. За мен това е начинът големите риби да си преразпределят и да си наместят паричките от едно място на друго. Ще мине и този период.
  Важното е да гледаш от обратната страна на кризата и да си позитивен и мотивиран за бъдещето.
  Майка ми се върна преди 3 дни от Щатите и каза, че там никой не говори за криза, въпреки че положението им не е розово. Просто предлагам да спрем да мислим за тази криза и да се концентрираме върху по-интересни и усмихнати неща, които се случват докато ревем колко е зле всичко около нас.
  Спете спокойно, хранете се на често и по малко, усмихвайте се повече и давайте да я минаваме тая криза, че друга ни чака :)!

  Like

 4. Съгласна съм с всички вас! Че има криза, има. Много добре това се усеща от търговците и производителите. Това са първите брандове, които усещат каквито и да било вибрации в пазара. Положението в момента не е добро, но човек трябва да гледа позитивно на нещата, да не се забива и в вглъбява в проблемите си, а да вдигне глава и да сложи на масата проблемите си и да се опита да ги реши. Такива моменти са удобни за бизнеса, да си направи равносметка, от какво може да се лиши, кои разходи могат да бъдат съкратени, кои служители не му носят рентабилност и т.н. Освен това, всички знаем, че след криза идва подем, така че стягайте коланите за да оцелеете и чакайте по-добрите времена. Мислете позитивно!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s