Копче за….

Някой ми беше казал, че човек по няколко пъти в живота си преминава през приказките. Като дете, като родител, като баба или дядо, дай боже и като пра…
Аз съм на втория етап. И не мога да не скрия радостта си, че ми се налага (каква грозна дума за приказките) да чета отново приказки. Да, синът ми трябваше да чете една от любимите ми приказки – познайте коя?
Понеже винаги съм била като третата рибка, продължавам да обичам тази приказка, и да си мечтая за копчето…
Сетихте ли се?
Копче за сън – Както би прозвучало днес, много е яка….
И понеже всеки път приказката ти се струва различна, аз ще погледна по един нов начин и на нея.

На английски език “Копче за сън” е преведена като “Button for Dreams”. И понеже сънят вече не е толкова важен (няма да порасна повече, а колко ми се иска…), бих искала да преведа от английски отново на български името на приказката и да я нарека “Копче за мечти”. Ако наскоро не сте я препрочитали (не допускам и за миг, че изобщо не сте я чели) отделете й малко време. Тя ще ви се отблагодари с много нови неща, които не сте и подозирали, че можете да откриете в приказките за деца.
И дори сред всички тези копчета да не откриете своето копче за мечти (по ми харесева от колкото за сън. Нали казват, че от сън спомени няма), помнете старата поука, и бъдете страшен кит, не малка рибка. Или поне живейте като страшен кит. Въпреки че и малките рибки могат да бъдат големи, ако са големи мечтите им. А могат и да бъдат много красиви, като тази:

Е, от прекрасните 5 приказки на Валери Петров, тази вечер ни остава да прочетем още една – последната. Но знаете ли, кое е най-хубавото?
Не.
След една година отново ще чета “Копче за сън” с дъщеря ми. Господи, какво ли ще открия тогава?
И за край, една малка тайна. Пак някой, не помня кой, ми каза, че котката трябвало да бъде дълга от средата на ул. Елин Пелин до площад Журналист. И понеже като малка живеех много близо до мястото на събитието винаги се чудех защо този дядо иска толкова дълга котка. И не го разбирах. За съжаление, животът днес е такъв, че много често предпочитаме котките да са дълги, а не приказките.
И тайно завиждаме на най-малката рибка, която е послушна само че малко напротив, защото е по-лесно да си послушен, без нищо напротив.

Ако не сте разбрали нищо от този текст, просто отскочете до книжарницата (моля не онлайн) и си купете Пет приказки на Валери Петров.
Прочетете ги, и ако не ви иде да ме удушите, се върнете тук. Тогава всичко ще ви бъде ясно, или поне така ще си помислите.

И си намерете копче за мечти, не бутон от клавиатурата.

6 thoughts on “Копче за….

 1. Много сладко четиво … Ами ако копчето за мечти си окаже бутон от клавиатурата…
  онлайн – книжарница Словото.

  Like

 2. Райна, идеята ми бе, че онлайн мечтите са всеки ден с нас.
  Нека тази хубава книга ни накара да започнем да действаме малко напротив на навиците си. Така ще стане по-интересно и за самите нас.
  Ако отидеш в истинска книжарница и отделиш време на себе си и икнигите усещането е почти истинско, нищо че за някои е малко напротив.
  Отдели време и постои сред книгите в някоя книжарница. Хубаво е!

  Like

 3. Деси, напълно съм съгласна с теб. Просто много ми хареса как си написала и оформила четивото си! Обожавам истинските книжарници. Това с онлайн-а беше по-скоро самоирония.
  А тук намирам едно копче 🙂 за хубав ден!

  Like

 4. Деси, бях забравила за тези приказки… колко тъжно и в същото време – колко разтапящо приятно е да си спомниш за тях отново!

  Копчето за мечти, мисля си аз, е забодено точно там, където свършва носа на човек. И ако той се научи да вижда по-далече от носа си – ще вижда и това копче))))

  П.С. Сетих се за две много уютни и достатъчно големи книжарници, ще се срещнем там!

  Like

 5. Разбира се, книжарниците са любимо място за нас – независимо дали са в България или в Грьонинген

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s